Odgovori

Potreba bismile

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum

Interesuje me vas stav da je bismila prije klanja pohvaljena a ne i obavezna, jer me interesuju vasi argumenti na osnovu kojih temeljite vas stav, jer ima onih koji pored bismile uvjetuju i da je onaj koji
kolje takodje klanjac i da li je to takodje jedan od
uslova.

Takodje, da li je kokosje meso zaklano pomocu nekakvih
masina halal, jer se neubijaju i pri tom nisu strvina.

Dzezakallahu hajren!

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Prije nego odgovorim na tvoje pitanje,procitaj sljedecu bitnu napomenu. Kada odgovaram na pitanja,nema u njima moga stava,jer sve ono sto sma naveo,uzeo sam iz knjiga prethodnikakoji su imali mnogo vise znanja od mene i bilo kog daije danasnjice. Ono sto vi sada pitate,uceni su pojasnili elhamdulillah. Ovo je samo brzi i laksi nacin da „oni koji nemaju vremena ili ne zele da sami spoznaju odgovor po odredjenom pitanju ili ne znaju gdje i kako bi ga nasli“da im se olaksa,a ne oteza. Ako postoji vise misljenja uzimam ono koje je blize shvatanju onih koji dolaze na net.

Sto se tice dodatka na postavljeno pitanje,navodim ono sto su uceni rekli:

Nacin klanja:nakon sto se pripremi ostar noz,ovca se povali na lijevu stranu,okrene se prema kibli(to je misljenje uleme, mada nema hadisa po ovom pitanju),prouci se BISMILLAHI WALLAHU EKBER,a potom se jednim zamahom presijece grkljan,zdrijelo i vratne zile.

Deva se kolje tako sto joj se u stojecem stavu sveze lijeva prednja noga,a potom zabije noz u gornji dio prsa, izgovarajuci:BISMILLAHI WALLAHU EKBER,te se pokrece noz sve dok deva ne izdahne.

Uvjeti za ispravnost klanja:

1.Noz mora bitiostar kako bi sto lakse se prolila krv. Nokat ili kost ne mogu posluzit za klanje.

2.Neophodno je proucit Bismillu,jer je Uzviseni rekao:“Ne jedite ono meso pri cijem klanju nije spomenuto Allahovo ime”.(El-En’am,121).Ako se zaboravi spomenut Allahovo ime,nece biti umanjena vrijednost klanja.

3.Presijecanje grkljana,zdrijela i vratnih zila,mora biti odjedanput.Nije dozvoljeno podizanje ruke prije nego se zavrsi s klanjem,pa se ponovo povrate(nakon izvjesnog vremena).Ako se ruke odmah vrate,vecina ucenjaka to dozvoljava.(Da noz ne dostigne do kicmene mozdine,sto je mekruh kod hanefija. Isti je slucaj i sa odsijecanjem i odvajanjem glave od tijela, jer to onesvjescuje zivotinju i usmrcuje je prije nego joj otekne krv).

4.Da bi klanje bilo ispravno,treba ga obavit musliman (neki ucenjaci dozvoljavaju da klanje obavi krscanin,ili zidov (kitabija) ali pod odredjenim uvjetima)

5.Ako zivotinja bjezi ili je upala u bunar(ali je jos ziva)dozvoljeno je odstupanje od uobicajenog klanja i dopusta se klanje na drugom dijelu tijela iz kojeg ce
oteci krv.

6.Klanjem zenke,kolje se i ono sto je u njenoj utrobi.

Sto se tice dijela pitanja u vezi ubijanja piladi
ili kokosi,islamski pravnici kazu:Ako se u seriju poreda niz kokosi i onda se laganom strujom primire,niksim amperima struje,nakon kojih kokos moze samostalno se kretat,onda je takav serijski nacin ubijanja masinom koja ima ostre sjekace dozvoljen. Ako hajvan ne bih bio stanju da hoda sam tj.bude osamucen tako da nije pri svjesti sta se desava s njim, onda nije dozvoljeno.
A Allah tebareke we tea’la najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta