Odgovori

Poklon hadžiji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum!

Moj rodjak treba, inshaAllah, ove godine da podze na hadz, a ja sam cula da je lijepo otici i ispratiti hadziju. Interesuje me da li se kakav poklon nosi takvim osobama? Da vas Allah dz.s nagradi za vas trud. Amin!

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Sto se tice posjete rodbini i prijateljima, ona je islamom potvrdjena u svim situacijama, i onaj ko prekida te veze cini veliki prestup. Ali sto se tice samog cina odlaska na hadzdz, to je adet koji su uveli nasi stari, uzimajuci u obzir da onaj koji ide na hadzdz ima dovoljno troska oko odlaska na hadzdz i opskrbe famelije dok se ne vrati.

Tako da vecina onih koji ga ispracaju zele nesto s hadzdza kao uspomenu. Iz tog razloga indirektno se uruci novcana hedija kako bi i mi dobili barem neki sitni poklon a i hadziju ne bih opterecivali preko njegovih financijskih mogucnosti.

Sto se tice samih kesica, one i jesu postale razlogom sto smo udaljeni jedni od drugih i desi se, nazalost, da radi keksa i 10 gr.kahve ne posjetimo ni svoje najblize duzi vremenski period, smatrajuci da je sramota doci na vrata i pokucati praznih ruku.

Allah ne opterecuje robba preko njegovih mogucnosti i svak je zaduzen spram svojih mogucnosti. Tako da taj ruzan nacin shvatanja treba polahko izbacivat iz prakse, jer s druge strane cinimo veci prijestup radi kojeg mozemo bit i kaznjeni cak na dunjaluku prije ahireta. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta