Odgovori

Da li moram ukloniti tetovažu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Imam tetovažu koju sam istetovirao u vremenu nevjerovanja. Da li je moram otkloniti?

Odgovor: Ve alejkumus-selam! Hvala Allahu koji ti je ukazao na Pravi put i omilio pokornost Njemu Uzvišenom. Tetovaža se ubraja u veliki grijeh, i onaj koji tetovira i kojem se tetovira su prokleteni sve do momenta dok se ne pokaju Uzvišenom, nakon što se pokaju prestaju biti prokleteni. Danas postoji način kako uspješno otkloniti tetovžu. Obično su te terapije preskupe i zahtjevaju procedure koje mnogu biti veoma bolne. Ako se musliman tetovira u periodu kada nije znao da je to haram ili osoba se tetovira prije primanja islama, onda su dužni da je uklone kad saznaju za zabranu tetoviranja.

Ali, ako će im uklanjanje tetovaže biti preteško, jako bolno ili štetiti, onda je dovoljno da se pokaju i da traže oprosta od Uzvišenog Allaha, a kao i svako pokajanje, tako i ovdje treba čvrsta odluka da se više neće vratiti činjenju tog grijeha. Kaže Uzvišeni Allah: ”… i u vjeri vam nije ništa teško propisao…” (Hadždž, 78.) A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof. 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta