Odgovori

Bračni problemi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum ve rahmetullah ver berekatuhu,Imao bi jedno pitanje koje je malo podugo pa bi vas zamolio da mi odgovorite po zakonu serijeta. Radi se o mojoj hanumi koja me dovodi u teske situacije.

Pod prvo

U braku smo od 2007 i neke stvari nefunkcionisu. Prema mojim roditeljima i mojim bliznjima sa moje strane, ponasa se jako povucena i defenzivna. Kad god odemo kod mojih roditelja ili nekima drugima moje familije, sjedi tu i rijetko da razgovara, samo sjedi i nije nikako aktivna. A kad sjedimo kod njenih roditelja ili bilo kome snjene strane, imam osjecaj da bi propjevala od raspolozenja. Zgrada nas jedna dijeli od mojih roditelja i nikako neide njima sama, i nebi nikad ni otisla dobrovoljno. Moram priznati, da ih nikad nije uvrijedila a ni oni nju ali i neobraca im paznju, i to imam osjecaj moji to shvataju, tako da nam i ne dolaze cesto. Jednostavno nezele da nam otezavaju situacjiu. Kad god moji nazovu, pitaju za moju hanumu i jako fino je respektuju.

Kad god odemo u bosnu ili trebamo da odemo, jednostavno ne zeli da ide dole i jako je nezainteresovana. Samo zeli da idemo negdje drugo, gdje se nebi okupili sa bliznjima sa moje strane.

Cesto sam joj savjetovao da prouci suru en NIsa 34 Ajet iz tefsira i to je uradila, ali imam osjecaj da ne pomaze. DA nam se ALLAH dragi smiluje. Na samom pocetku sam bio strpljiv i mislio sam da je to normalno, posto jeste malo stidna, ali poslije dvije godine se nista nije promjenulo.

Trebam naglasiti, da nikoga nije uvrijedila, niti iko nju nije uvrijedio. Ali njeno defenzivno ponasanje me tereti, jer ipak roditeljima treba pokazati dobrocinstvo. Mi zajedno fino ophodimo i nastojimo da zivimo u slogi.

Sta Kur’an i hadisi govore o ovakvom slucaju? Kako se treba jedna muslimanka da ponasa prema njegovima?

Drugo

Ima jos jedna stvar. Mi se oboje skolujemo na fakultetu i pored toga radîmo. Trudimo se da postignemo u ime ALLAHA dz. obrazovanje i planiramo akobogda i djecu. Njoj je sada 27 god i fali jo jos godinu ipo do diplome aBd. KAd god dodzemo do te teme, samo se uvjek pita kako ce joj to djete otezati u njenoj karijeri, mada i ona zeli dijete. JAko je fiksirana na njenu karijernu bucnost. Trebam naglasiti da mi vjerujemo u ALLAHA dz i trudimo se oboje da zivimo po islamu. Ako muz zeli dijete, a zena radi svoji karijerni planova zeli da ceka. Sta seriat u tom slucaju kaze? Mi smo isto svijesni, da zena koja je mladza i bolje podnosi trudnocu.
Halali te mi za ovaj dugi tekst.

Esselamu alejkum

Odgovor:

Poštovani brate,

Molim Allaha da učvrsti vaš brak i učini vas primjerom drugima u slozi i ljubavi.

Pitanje koje ste mi postavili jedno je od čestih problema u našim bračnim zajednicama. Međutim, to i nije tako veliki problem zbog kojeg bi brak trebao doći u krizu. Želim da kažem da je to svakodnevnica i da su to uobičajeni problemi u našim brakovima. Obzirom da ste stupili u brak 2007. cijeli ovaj period se može smatrati periodom navikavanja. Možda se vaša supruga još uvijek nije dovoljno navikla na vaše roditelje i rodbinu. A možda i ona osjeća da nije dovoljno prihvaćena kod njih. Možda postoji nešto što joj se kod vaših najbližih ne sviđa. Poznato je prema hadisu Poslanika s.a.v.s. da se srodne duše privlače, a različite odbijaju. Vaša supruga je dužna cijeniti i poštivati vaše roditelje, ali nije dužna ništa više od toga. Ona je dužna biti poslušna prema svojim roditeljima, a svekrvu je dužna poštovati kao majku svoga muža. Vi ste dužni slušati svoje roditelje, a ne snaha. Nigdje se, ni u Kur’anu ni u sunnetu, ne spominje slijepa poslušnost svekrvi. Ne mora vaša supruga u svemu učestvovati. Posebno kada sam pročitao da oboje studirate i radite. Važno je da kao što vi kažete ona nije nikoga uvrijedila. A ostalo će doći samo po sebi. A što se tiče dobročinstva I dužnosti činjenja dobročinstva, time su obavezana djeca da ga čine prema svojim roditeljima.

U svakom slučaju dobro bi bilo da otvoreno porazgovarate sa njom i da zahtijevate da vam kaže zbog čega se tako ponaša i da li slučajno postoji neki problem koji je muči. Iskoristite svoju ljubav i recite joj da biste voljeli da radi vas promijeni svoje ponašanje prema vašim najbližim. Uzvišeni Allah je rekao: “…S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19)

A što se tiče drugog vašeg pitanja, iz njega se vidi da je vaša supruga opterećena radom i studiranjem. Ono što vidim kao negativno u vašoj vezi jeste njena opsjednutost karijerom. Ako je istina kao što navodite u svom pitanju, onda bi to mogao biti eventualni izvor problema u budućnosti. Kao što se da primijetiti problem se već i ukazuje. Na pitanju rađanja mnoge žene padaju. Mislim da bi se ozbiljno trebalo razmišljati o rađanju, posebno kada je općepoznato da su najbolje godine ženi za rađanje od 17.-24. Kasnije je sve teže ostati u drugom stanju.

Savjetujem vam da i u ovom slučaju iskoristite svoju ljubav i navedete svoju suprugu da shvati da je pitanje rađanja veoma važno. Ako je moguće spojiti karijeru i majčinstvo, onda neka tako i uradi. A ako nije, onda savjetujem da se prednost da rađanju jer je ono osnovna uloga žene. Islam afirmativno i s naklonošću gleda na brojnost poroda, blagosiljajući muške i ženske potomke, međutim, kad za to postoje razumni razlozi i stvarna potreba, on muslimanu dopušta planiranje poroda. E sad vas dvoje vidite da li postoje razumni razlozi za odgađanje poroda. Studiranje možda jeste razuman razlog, ali kada on nestane treba li i dalje ustrajavati? U svakom slučaju, trebate se dogovarati oko planiranja poroda.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta