Odgovori

Kako se ponašati prvih četrdeset dana nakon što se rodi dijete?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

zanima me pitanje o cetresnici zene kad rodi djete. Da li je istina kao sto nas narod govori, da zena 40 dana nesmije izlaziti napolje i da mora samo biti u kuci sa bebom. To me zanima posto u mene jedna komsinica koja je pravoslavske vjere se drzi isto tako tog obicaja. Molim Vas da mi javite, kako muslimanka mora se pridrzavati u cetresnici, dal se nesmije izlaziti na aksam itd.. To me zanima jer sam kod svog prvog djeteta toga pridrzavala i malo mi je falilo da poludim u kuci a hvala dragom Allahu izdrzala sam jer sam bila tog misljenja da je to propisano u Islamu.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

To sto narod govori nije govor kurana i sunneta.S druge strane zdravstveno stanje svake zene nije identicno prije a ni nakon poroda. Nema potrebe da sebe obavezujes na nesto sto Stvoritelj nije propisao. Ako se ti i djete osjecate dobro, slobodno se krecite, ali pazite na zdravlje.

U nastup aksam namaza jeste propisano po hadisu da se djeca uvedu u domove, jer je tada pojacano prisustvo sejtana. Kada vec nastupi aksam i poodmakne vakat mogu se slobodno kretati po polju do jacije, ali ih je bolje navikavati da ranije ulaze i da lijegaju na vrijeme.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta