Odgovori

Je li dozvoljeno ponuditi veću cijenu auta kako bi se kamata izbjegla?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Mene interesuje da li je dozvoljen ovaj nacin kupovine auta kako bi se izbjegla kamata. Ako zelim da kupim auto od 100 000 kruna na otplatu nekoliko godina, inace se mora placati odredjen procenat kamate zavisi koliko ce se godina placati otplata. Da bi se ovo izbjeglo, da li je meni dozvoljeno ponuditi trgovcu za auto jednu odredjenu sumu novca, naprimjer 110 000 kruna na otplatu na 5 godina bez ikakvih procenata kamate, znaci platiti auto skuplje samo da bi se izbjegla kamata. Ako se uzme u obzir da ima istih takvih auta ali kostaju cak i do 150 000 kruna.

Odgovor:

Dozvoljeno je da ponudis kupcu veci iznos novca, ako uistinu vrijedi toliko roba na trzistu. Primjer toga je kada bi otisao u prodavnicu i zeljeo da kupis racunar. Trgovac ti kaze ako kupis za kesh imas gotovinski popust od 10 posto. Ako zelis na rate taj racunar ce biti skuplji za 10 posto. Ti si sada Slobodan da izaberes opciju koja je po tebe povoljnija, i duzan si da ispostujes dogovoreno u zakazano vrijeme.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta