Odgovori

Pristanak na udaju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Imam jedno pitanje za Vas, na koje odgovor jos nisam nasla. Jedna osoba koja klanja i posti u mojoj porodici mi je rekla da pazim ako me neki momak pita nekad da se udam za njega, da ako odgovorim potvrdno meleki odmah zapišu da sam kao udata za tu osobu (tj. kod Allaha dž.š. se to računa kao da sam mu se obećala, udala za njega ili… neznam ni sama). Koliko tu ima istine? Ja sam tek nedavno počela da klanjam i izučavam Islam, pa oprostite mi na mom neznanju.

Selam!

Odgovor:

Ono sto se ucini u neznanju ili nehatu se ne pise kod Allaha. U situaciji da zelis nekoga uistinu prevariti tada znaj da cinis djelo koje se kosi sa propisima islama. Ako te neko pita o udaji budi konkretna. Ili odbij ili zatrazi vremena da razmislis, ili neutralno odgovori InshaAllah, bude li hajra i sudbine biti cemo zajedno. Ako si maloljetna tada neka cekaju prosci dok ne budes mogla samolstalno odluke donositi. Sto se tice nekoga grijeha pocinjenoga, melek na lijevom ramenu Allahovom voljom ceka muslimana ne bi li se pokajao. Ako to ucini u roku 6 sahata, tada mu se ne pise grijeh. Ako prodje vise od 6 sahata, a on se ne pokaje, tada se te rijeci odnosno djela verifikuju od strane meleka pisara.

Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)], Ajet: 160
Oprostiću samo onima koji se pokaju i poprave i to javno ispolje, a Ja primam pokajanje i Ja sam milostiv.
_____________________________________________
Sura: 4 [An-Nisa (Žene)], Ajet: 17
Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo rđavo djelo samo iz lakosmislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti. – A Allah sve zna i mudar je.
__________________________________________
Sura: 66 [Et-Tahrim (Zabrana)], Ajet: 8
O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo, na Dan u kojem Allah neće osramotiti Vjerovjesnika i one koji su zajedno sa njim vjerovali; svjetlo njihovo će ići ispred njih i njihove desne strane. “Gospodaru naš”, – govoriće oni – “učini potpunim svjetlo naše i oprosti nam jer Ti, doista, sve možeš.”

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta