Odgovori

Pojašnjenje odgovora o praktikovanju sunneta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Citajuci odgovor na pitanje br 627 na kraju kazete:

“Ako niste u stanju pojasniti drugima sunnet, praktikuj ih kod kuce ili u dzematima gdje su dzematljije edukovane i shvataju nagradu potpunog namaza.”

Volio bih da mi pojasnite vas stav po ovom pitanju jer ispada da svi ostali koji ne klanjaju kao brat koji je postavio pitanje da ne praktikuju sunnet i da nemaju potpunu nagradu za namaz. Po kojim to cvrstim argumentima mozete trditi da ostali nemaju potpunu nagradu za namaz i zar to nije na jedan specifican nacin proglasavanjem ostalih muslimana koji praktikuju klanjanje pet vakata namaza ali ne dizu ruke prije i nakon rukua gresnicima i dal to znaci da svu svi ashabi koji su klanjali na ovaj nacin takodje grijesnici jer su oni to vidjeli od Poslanika s.a.w.s.

Ovim pitanjem ne zelim nista osim jednog lijepog objasnjenja sa nijetom da se neke Vase rijeci ne bi pogresno tumacile.

Selam Alejkum!

Odgovor:

Moramo shvatiti definiciju rijeci SUNNET. To je radnja koju ako je budemo cinili imat cemo nagradu, a ako je izostavimo necemo biti kaznjeni.

Niko nije od muslimana nazvan gresnikom i molit cu da ne tumacite na svoju ruku ono sto niste dovoljno dobro razumjeli.

Ukoliko neko cini ili (ne cini) odredjenu radnju, pod trenutnim nivoem znanja koje posjeduje tada nije gresan sve dok mu ne dodje jasan dokaz da treba nesto da mjenja ili dopunjuje. Ja na pitanja odgovaram sukladno cinjenicama koje mi dodju u sklopu pitanja. Ne zelim da pretpostavljam niti vise niti manje na ono sto mi je napisano.

Evidentna je cinjenica u historiji islama das u velikani islamskih znanosti klanjali jedan za drugim, bez obzira na fikhske razlike i shvatanja pojedinih dokaza. Medjutim nisu zamjerili jedni drugima, kao mi danas, jer su posjedovali ZNANJE koje ih je sprecavalo da se ohole jedni nad drugima, ili da bezrazlozno preferiraju svoje licno ubjedjenje nad drugim, smatrajuci ga ispravnijim i tacnijim. Iz tog razloga (neznanja) sam odgovorio kako stoji na sajtu.

Onoga trena kada prionemo sistematskom izucavanju vjere sa jasnim dokazima, necemo imati mnogo nesuglasica i nejasnoca, nego ce nam prioritet biti Allahovo zadovoljstvo i ustrajnost na Putu istine.

Prof. JASMIN DJANAN

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta