Odgovori

Sestra koja je rođena iz vanbračne veze

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Ja imam sestru po ocu (koju je on dobio sa zenom s kojom nije bio u braku, tj. ta djevojka je vanbracno dijete) i situacija je malo cudna. Moj otac je cijeli zivot odbijao svoju kcerku od sebe, razlog niko ne zna, ali ju je priznao sudski i placao alimentaciju, mada znam da to nije neko rjesenje niti nesto sto mu moze ici u korist. Znam da je ucinio veliki grijeh, jer svjesna sam kolika je cijena kad neko odbija svoje dijete od sebe.

Moj otac je umro. I zanima me da li ja kao njegovo dijete sad mogu da pristupim prema svojoj sestri lijepo i da ju volim, i da joj poklonim bar dio sto je otac trebao, da li tim mogu da pomognem svom mrtvom ocu, jer kako kazu iza mrtvog covjeka ostaju djela… i na kraju dobro odgojeno dijete.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Poštovana sestro,

Blud je doista veliki problem jer ruši zajednicu i unosi nered u porodicu. Jedan vid nereda koje proizilazi od bluda jeste i vanbračno dijete, jer ruši uspostavljena pravila vezana za porijeklo, starateljstvo, uzdržavanje, nasljedstvo, mahreme itd… Dijete samo po sebi nije krivo za grijeh onih koji su ga počinili i ono neće nositi tuđi grijeh. Ukoliko to djete bude radilo po islamu imati će priliku da uđe u Džennet, kao i svaki drugi musliman. Nije dozvoljeno da se vanbračno djete omalovažava zbog grijeha kojeg je počinila njegova majka sa bludnikom.

Što se tiče porijekla vanbračnog djeteta, onda se jedna od dvije situacije može desiti:

1. Da je majka vanbračnog djeteta počinila blud dok je udana i da se vanbračno djete rodilo dok je u braku. U tom slučaju djete se pripisuje njenom mužu ukoliko se on putem liana ne odrekne tog djeteta, u tom slučaju se djete neće pripisati njemu već majci tog djeteta.

2. Da majka vanbračnog djeteta nije udana. U tom slučaju djete se, po ispravnijem mišljenju, pripisuje majci a ne bludiniku sa kojim je imala odnos i od tog se začelo djete. Neće se pripisati bludniku niti će od njega naslijediti.

Vi joj možete činiti dobročinstvo i paziti, ali ona nema status tvoje sestre, osim ako je u islamu, onda ti je sestra u islamu a ne po porjeklu. Moli Allaha da se smiluje tvome ocu, jer možda se Allah smiluje tvome ocu nakon tvoje iskrene dove. Svakako da dobra djela vode Allahovoj milosti. Ustraj u činjenju dobrih djela jer ne znaš zbog čega ti se Allah može smilovati. Jednog dana je jedan pas kružio oko bunara, žeđ ga je bila gotovo usmrtila. Kada ga je ugledala jedna bludnica od Beni – Israila (Izraelićana), skinula je svoju cipelu, njome zagrabila vode i napojila psa, na što joj Allah, dž.š., oprosti njene grijehe. – (Muttefekun alejhi).

Uzmi pouku iz ovog događaja i odvraćaj ljude od bluda. Molim Allaha da se smiluje Vašem ocu i popravi stanje naših porodica i da nas sačuva bluda i svega što vodi ka bludu! Amin! A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta