Odgovori

Abdest i kožno oboljenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam jedno pitanje vezano za abdest i mesh. Ja imam kozne probleme. Osim sto mi je koza jako suha po citavom tijelu imam ekcem na nogama, rukama i licu. Dobijem velike probleme kad kvasim tijelo/dijelove tijela vodom. Iako tijelo mazem dermatolosko ispravnim kremama vise puta na dan moji problemi neprolaze ili se pogorsavaju. Ja sam zbog toga cinila abdest sa meshom na rukama i nogama ( a da prije toga nisam uzela abdest kvaseci te dijelove tijela). Dali je moj namaz ispravan sa takvim abdestom?

Jos vezano uz gore navedeno: Imam uskoru posjetu dermatologu da pokusamo naci kraj mojim zdravstvenim problemima. Ukoliko mi dermatolog savjetuje da se klonim vode kako bi se izlijecila, dali bi tejemum bio dobra alternativa za abdest? Allah vam podario svako dobro!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Poštovana sestro,

Tvoj problem je vezan za jetru a ne za kožu, kao i kod psorijaze. Lječiti kožu a ne jetru neće ti pokazati trajni rezultat, jer ne riješavaš problem, već radiš na suzbijanju znakova tog problema. Ti treba da prvenstveno uneseš red u svoju ishranu, da jedeš ono što će ti biti dobro za jetru a da se kloniš štetnih sastojaka. Detaljno o ishrani možeš dobiti kod stručnog medicinskog osoblja. Zatim, pij čurokotovo ulje tri puta dnevno, po jednu supenu kašiku, a nakon toga popij čašu vode, kako bi saprala gorčinu čurukota. Ujedno maži i dio kože zahvaćen ecemom. Ukoliko bi ovo ustrajno radila u preiodu od dva mjeseca, inšaAllah, da bi bila zadovoljna rezultatima. (Javi nam da znamo kako si, nakon što primjeniš terapiju)

Uzvišeni Allah je propiso abdest a izuzeo neke osobe, među kojima su i bolesni, pa kaže: ”O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite. – Allah, zaista, briše grijehe i prašta.” (Nisa, 43.)

Pa ako će ti biti fizička šteta nanesena ili pogoršati tvoje stanje, onda se može ubrojati u opće značenje riječi Uzvišenog Allaha: ”… A ako ste bolesni…” (Nisa, 43.) i onda možeš uzeti tejemmum.

Kaže Uzvišeni Allah: ”Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih…” (Bekare, 286.) i kaže Allahov Poslanik, s.a.w.s.,: “Kada vam nešto zabranim klonite se toga, a kada vam nešto naredim izvršite ga koliko ste u mogućnosti.” (Buharija i Muslim).

Ali, ako možeš da poliješ vodu po koži, bez činjenja štete, onda bi trebala to da radiš i nisi obavezna da trljaš po koži, već da poliješ po djelu koji je obavezan da se pere i da ne bude dio kojeg voda nije dotakla. Na kraju, ukoliko će ti uzimanje abdesta naštetiti tvojoj koži ili prolongirati ozdravljenje, onda možeš uzeti tejemmum i nećeš imati zbog toga grijeh.

Molim Allaha da ti podari lijek i oprosti grijehe i podari čvrstinu u vjeri! A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta