Odgovori

Učinila sam nemoral – ima li oprosta za mene?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Dok sam bila mlada zivjela sam kako ne prilici muslimanki. Bili su to razni poroci: alkohol, nemoral…. Nisam znala da postoji Svevisnji Allah, jer me roditelji nisu odgajali u duhu islama. Udala sam se za covjeka koji je koliko-toliko prakticirao islam, i to me zainteresiralo, pa sam pocela uciti islam uz svog muza. Sada, hvala Allahu, klanjam namaze, postim ramazan i cinim dobra djela koliko mogu. Interesira me da li poslije iskrenog pokajanja i obavljenog hadzdza mogu ocekivati oprost od Allaha, dz.s., za pocinjene grijehe?

Odgovor: Svevisnji Allah oprostit ce sve grijehe, cak i nevjerstvo, ako se covjek iskreno pokaje. Uzviseni je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrjesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prasta i On je milostiv.” (Ez-Zumer, 53) U hadisi-kudsijju koji je zabiljezio imam Tirmizi stoji da je Uzviseni rekao: “O covjece, kada bi tvoji grijesi dostigli nebeske visine pa Me zamolio za oprost, Ja bih ti ih oprostio….

Svevisnji Allah takodjer je rekao: “Dobra djela zaista ponistavaju hrdjava…” (Hud, 124) Imam Muslim je zabiljezio da je Amr b. As prenio sljedece Poslanikove, saws, rijeci: “Islam brise ono sto je bilo prije njega, hidzra brise ono sto je bilo prije nje, a hadzdz brise ono sto je pocinjeno prije njega.“.

Na samo to, vec ce Svevisnji Allah, ako bude htio, sve ce te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “… Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (El-Furkan, 70) Imam Hakim zabiljezio je predanje u kojem Ebu Hurejre, r.a., pripovjeda da je Poslanik, saws, rekao: “Neki ce ljudi na Sudnjem danu pozeljeti da su pocinili sto vise grijeha.´ Ashabi zacudjeno upitase: “Ko su oni, Allahov Poslanice?!” ‘To su oni kojima ce Allah njihova hrdjava djela u dobra promjeniti”, odgovori im Poslanik, saws. Sejh Albani tvrdi da je lanac prenosilaca ovog hadisa dobar.

Medjutim, imam Ibn Redzeb, u djelu El-Dzamia, 1/118, radije odabire mogucnost da su to Ebu Hurejrine, r. a., rijeci, a ne Poslanikove, saws. Bilo kako bilo, predanje ne podstice na cinjenje losih djela, grijesenje je zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsenzusom muslimana, vec samo ukazuje na velicinu Allahove, dz.s., milosti (prema onima koji se iskreno pokaju i ostave grijesenje).

Ibn Abbas, r.a., prenosi da je melek Dzibril, alejhis-selam, Poslaniku, saws, rekao: “Da si me vidio kako uzimam morski pijesak i trpam ga u faraonova usta (kada je se tusio u moru goneci sa svojom vojskom Musaa, a.s. i kada je poceo uzvikivati da vjeruje u Musaovog, a.s., Gospodara), bojeci se da ga ne stigne Allahova milost!” Imam Tirmizi ovo je predanje ocijenio dobrim.

Nema sumnje da bi Milostivi oprostio i faraonu, najvecem prestupniku svih vremena, koji se proglasio bogom, da se iskreno pokajao prije nego se poceo utapati. Kako onda Milostivi ne bi oprostio manji grijeh od toga?! Molim Plemenitog Allaha da nas obaspe Svojom neizmjernom miloscu, oprosti nam grijehe i dopusti nam dzennetska prostranstva, amin!

Preuzeto iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od mr. Safeta Kuduzovica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta