Odgovori

Načini klanjanja u Islamu (mezhebi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Ja sam vec jednom slao pitanje ali vi ste mi odgovorili predugo i preopirno. Zelim ukratko da mi kazete Kako je klanjao posalnik Muhammed a.s.? DA li je klanjao na vise nacina pa su zbog toga nastali mezhebi ili je klanjao po samo jednom nacinu i nije mjenjao nacin klanjanja?

Kupio sam knjigu Namaz U Islamu i tamo pise nacin klanjanja namaza po sunnetu (tj.kako je klanjao poslanik Muhammed a.s.). Naveden je samo jedan nacin klanjanja namaza u toj knjizi i pisci koji su pisali tu knjigu navode samo jedan nacin po kome je klanjao poslanik Muhammed a.s. A ja znam da ima vise nacina po kome se namaz klanja.

E sad mi nije jasno da li je poslaniK klanjao na samo jedan nacin (kako pise u knjizi Namaz u islamu) ili je klanjao na vise nacina pa su zbog toga nastali mezhebi?

Odgovor:

Ti povezujes dvije razlicite tematske cjeline i zelis odgovor koji ne moze biti sklopljen u nekoliko recenica. Mezhebi nisu nastali kao uzrok razlicitog nacina klanjanja pojedinih ashaba niti samoga Poslanika a.s. Mezhebi nisu postojali u vrijeme Muhammeda a.s., niti casnih generacija nakon njegove smrti. Ako bas smatras bitnim pitanje mezheba, odgovori mi onda kojeg je mezheba bio nas Poslanik Muhammed a.s.! Dostavljeno ti je pojasnjenje glede namaza, koje je za tvoj nivo znanja o vjeri sasvim dovoljan, u kojem su svi hadisi i predaje vjerodostojne, a ti zelis nesto dodatno, kao da time nisi zadovoljan.

Nemoj me pogresno razumjeti, ali onoga trena kada postanes mudztehid inshaAllah, tada mozda dodjes do jacih predaja koje nisu uvrstene u Sahihe imama Buharije i Muslima, ali do tada slijedi ono sto je preneseno i zabiljezeno.

Ljudi se glede slijedjenja mezheba, dijele na 3 kategorije:

A// Ucenjake ili mudztehide, kojima je obaveza samostalno izucavanje propisa, hadiskih tekstova uz pomoc metodologije koja je po njima najprihvatljivija i zauzimanjem stave bez pristrasnosti i osvrtanja na drugo misljenje.

U prilog tvrdnji da je mudztehid obavezan slijediti argument, makar se razisao sa imamom mezheba, idu i mnogobrojni slucajevi odstupanja ucenika velikih imama, nakon sto su dosli u posjed argumenata, koji su njihovim imamima bili nedostupni. Primjer su Muhammed ibn El Hasan, Ebu Jusuf, Muzeni, Ibnul Munzir, Ebu Sevr, Kadi Ijjad, Ibn Kudame, Ibn Tejmijje…

B// //Sticatelji znanja// Kaze Muhammed ibn Salih el Usejmin za njih: Njima je Allah podario znanje, ali nisu na stepenu ucenjaka. Dozvoljeno im je da se drze opcih i neogranicenih ajeta i hadisa te postupaju po znanju koje im je dostupno.

C// Obicni ljudi—u tu kategoriju spadaju svi ostali muslimani, koji se ne mogu svrstati u ucenjake, niti u sticatelje islamskog znanja, bez obzira na polozaj kojeg zauzimaju u drustvu, stepen obrazovanja, sposobnosti, inteligencije… Rekao je Ibn Abdulberr: Ucenjaci su saglasni da je obaveza neukome covjeku da pita ucene, jer je Uzviseni objavio: Pitajte ucene ako ne znate.

Sejh Muhammed Salih el Usejmin kaze: Zadaca obicnog covjeka je da pita ucenjake. Neki kazu da to treba biti osoba najucenija u mjestu boravka, dok drugi smatraju da onaj ko je najuceniji opcenito, ne mora znaciti da po odredjenom pitanju ima cjelokupno znanje.

Najbolje je da dadnes prednost onome kome znanje, poboznost i pridrzavanje za vjeru, pomazu da u svojim stavovima i misljenjima ocituje i iskaze istinu.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta