Odgovori

Muž mi je prihvatio Islam ali…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam, evo da vam malo pojasnim moju situaciju i nadam se da cete moci da mi pomognete:

28 mi je godina udata sam za francuza i zivim u francuskoj. Moj muz je prihvatio Islam prije naseg vjencanja, ali znam da je taj vazan korak ucinio samo da bi mogao da me ozeni, jer moj brat nije dao drugacije. I danas imamo dvoje djece, njegova familija su hriscani a ja razmisljam da se pokrijem, jer uvijek sam to htijela u dubini sebe ali kao i mnoge druge mlade ljude obuzeo me dunjaluk i znam da ako to ucinim da bi mogla da izgubim svoga muza pa i djecu, ali nesto je jace od toga svega jer imam jaku zelju da to ucinim, ali najvise me brine jer zelim da moj muz shvati bit islama i da prihvati ono o cemu razgovaram uporno sa njim ali bezuspijesno.

Zelim da mi djeca krenu pravim, ispravnim putem ali neznam kako i sta treba da ucinim? Moj muz kaze da vjerje da ima bog jedan ali da ne zeli ulaziti dublje u to. Kada pokrenem razgovor on se okrene i ode, mislim da u dubini sebe zna da govorim istinu ali mislim da se boji odbacaja od njegove familije koji su i onako u nedobrim odnosima sa mnom jer sam sunetila mog sina i koji su u mnogo navrata me okrivljavali za nesrecu njihovog sina.

Volim svoga muza i djecu i zelim da se upute u pravom pravcu i da moj muz nema strah od Islama i da prihvati Islam onako kako treba i da bude vijernik, ali neznam kako da u tom uspijem, molim vas da mi pomognete!!!

ALLAH VAS NAGRADIO

Odgovor:

Poštovana sestro,

Lijepo je to što želite da vaš muž prihvati Islam u potpunosti i da bude pravi vjernik. Ja vam od srca i najtoplije preporučujem da i dalje na tome insistirate i molite Allaha da vas pomogne. Koliko vidim iz priloženog, vaš muž je prihvatio islam, ali nije prihvatio i obaveze koje nalaže Islam. To se posebno da razumjeti iz vaših riječi: „moj muž kaže da vjeruje da ima bog jedan ali da ne želi ulaziti dublje u to“. Vi najbolje znate da li je on stvarno u Islamu ili ne. Ako jeste, onda ovaj problem pokušajte riješiti razgovorom. Pri tome budite uporni. Omekšajte mu srce. Upotrijebite sve moguće vještine da ga ubijedite. Na kraju ćete, ako ne uspijete razgovorom, radi Allaha i poštivanja vjerskih propisa možda morati dati ultimatum: ili brak ili vjera. Ne možete na uštrb vjere udovoljavat čovjeku koji je verbalno prihvatio islam samo da bi vas oženio, a nije spreman poštivati vjerske propise. Dolaze u pitanje motivi. To morate sa njim raspraviti. Poslanik s.a.v.s. je zabranio poslušnost čovjeku u djelima kojima se izražava neposlušnost Allahu.

Drugo, ako je vaš muž i dalje ostao u kršćanstvu ili privržen kršćanstvu, onda mu ponudite pravi Islam sa svim onim što on podrazumijeva.

Treće, nastojte vi biti uzor svome mužu. Nemojte mu puno govoriti. Pokušajte mu puno pokazati kako se praktikuje Islam. Uredite porodicu na islamskim principima neovisno od toga šta drugi misle. Podsjećajte ga na prolaznost dunjaluka. Nenametljivo ga povežite sa ljudima koji su odani vjeri itd. Jednom riječju pokažite svom mužu kako se može biti dobar i praktičan vjernik. I molite Allaha da ga uputi.

A prije svega ovoga što sam vam rekao u zadnjoj trećini noći obratite se svome Gospodaru sa istiharom namaz. Klanjajte sedam noći istiharu i molite Allaha u istihara dovi da vam pokaže pravo rješenje. On će vam sigurno pomoći na najbolji mogući način. Kako se klanja istihara i šta se u namazu uči i koja se dova tom prilikom uči, možete se informirati ukoliko se obratite na ilmihal ili neki sličan priručnik.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta