Odgovori

Sportsko takmičenje sa ulaganjem učešća

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Da vas pitam kakav je islamski stav vezano za učešće na turnirima u kojima ima novcane nagrade i uplata za učešće. Posto se organizuje turnir u basketu ove sedmice i uplata je 15 KM ekipno. Zanima me je li dozvoljeno učešće na tim turnirima i je li to neki vid klađenja ako mi iz sopstvenih finansija uplatimo za taj turnir i kakva su pravila vezano za učešće? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Sportska takmičenja ne predstavljaju problem jer je i sam Poslanik, sallallahu alejhi we sellem dao je da se njegova deva utrkuje sa drugima. Imao je devu po imenu El-Gadbau i bila je nepobjediva. Osim kad ju je pobjedila deva jednog beduina. (Sahihu-l-Buhari, Kitabur-rekaik, b. 6501) i dozvolio je ashabu Selemi bin. Akvei da se utrkuje do Medine sa jednim ensarijom koji je sebi tražio protivnika (Muslim) a i sam je učestvovao u natjecanju, kao u poznatom događaju između njega i njegove hanume (Aiše, radijallahu anha)

Što se tiče natjecanja kojeg si opisao, ono nije dozvoljeno i ubraja se pod kockanje. Muslimanu nije dozvoljeno da ima sa tim ikakvu vrstu kontakta, niti da odobri a ni da nagradu uzme. Svako natjecanje koje ima u sebi ulog od strane učesnika u kojem pobjednik dobiva sve biva zabranjeno, ali jeste dozvoljeno ako neko sa strane da nagradu pobjedniku ili pobjednici (ne da vi prikupljate). Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: ”Nesmije biti učešća u natjecanjima osim u trkama kamila, konja i streljaštva.” (Sahih Ebi Davud.)

A ovo je rečeno sa razlogom i posticajem, i sa svojim ciljem, a to je zbog toga što su ove vještine potrebne za odbranu muslimanskog društva. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta