Odgovori

Druženje sa nemuslimanima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Selam alejk, družim se sa Slovakinjom i Slovenkom kršćanske vjeroispovijesti, praktikujem svoju vjeru, klanjam pet dnevnih namaza, postim, čuvam se grijeha i trudim se da činim dobročinstva koliko mogu jer živim na zapadu gdje ja mali broj muslimanki, ali one ne praktikuju vjeru. Pročitala sam u Kur’anu u suri El-Ma’ide ajet “Ti vidiš mnoge od njih kako s mnogobošcima prijateljuju. Ružno je zaista ono sto sami sebi pripremaju: da se Allah na njih rasrdi i da u patnji vječno ostanu.” Mene sad zanima da li je grijeh što se sa njima družim jer sestri muslimanki nema, osim onih koji ne ne praktikuju vjeru, povremeno se sa njima vidim dok sam sa ovim dvjema stalno. Allah vas nagradio svakim dobrom na oba svijeta.

ODGOVOR:
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Pitanje ljubavi i mržnje, prijateljevanja i ne prijateljevanja u ime Allaha je jedno od najbitnijih pitanja u našoj vjeri i tu je istina u sredini između dvije krajnosti. Insan može istovremeno da mrzi i voli, pogotovo kada se radi o različitim vrstama ljubavi odnosno mržnje. Ajet kojeg si navela se odnosi na ljubav koja je zabranjena i tzv. prisno prijateljevanje koje za sobom povlači ljubav prema njihovoj vjeri i sl.tako da se on ne odnosi na Tvoje stanje.
Prema tome, nije ti grijeh da imaš kontakte s njima u smislu druženja sve dok ih pri tome ne voliš radi njihovog nevjerstva makar imala prirodnu naklonost prema njima zbog druženja. Nema neke posebne razlike između nemuslimana ili muslimana koji ne praktikuje vjeru, a insan je društveno biće. Pokušaj pri tome da im uljepšaš Islam koliko možeš i da ih povremeno pozoveš na Put spasa. Usput ti preporučujem da poslušaš neko od predavanja koje se tiče propisa ljubavi i mržnje u Islamu ali od provjerenih Daija a ne onih koji su u tome zastranili. Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta