Odgovori

Naklanjavanje namaza zbog škole

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Ve alejkumusselam.
Esselamu alejkum. Da vas Allah nagradi za vaš trud i znanje koje širite, dosta toga sam naučio preko vašeg portala. Idem u sedmi razred, sve namaze mogu da stignem da klanjam u nekom trenutku osim akšama. Druga sam smena, na odmoru je vreme ikindije te nju klanjam tad, a kad se časovi završe tad je vreme jacije. Problem je taj što ne stižem da klanjam akšam u njegovo vreme. Mogao bih da pitam nastavnike da me puste u džamiju ali sumnjam u to jer me jednom prilikom čak nastavnica veronauke nije pustila na džumu da odem.Pa moje pitanje je da li mogu posle naklanjati akšam?

ODGOVOR:
Ve alejkesselam.
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Namaz je stroga i vremenski propisana obaveza vjernicima, najbolje djelo i najbitnija stvar u našem praktičnom vjerovanju. Sa namazom nema igre. Ko se na Allaha osloni i zbog njega žrtvuje On mu je dovoljan.
Na tebi je prvo da pitaš da te puste da izađeš i negdje u školi klanjaš, bilo gdje. Dakle na 5 minuta da izađeš. Ako to ne upali onda se trebaš pripremiti, pa kad budeš na času za vrijeme akšama, zatražit ćes dozvolu za odlazak do toaleta, pa ćeš abdestiti ili samo ući kako to ne bi bila laž, te nakon toga negdje klanjati akšamski farz, bez da oduljiš sa namazom.
Dozvoljeno ti je odgoditi samo u nekim iznimnim slučajevima kao kada je test ili neka okolnost kada ne možeš izaći.
Na svakom malom odmoru možeš klanjati. Ne stidi se vjere svoje a Allah će pomoći onoga ko se potrudi radi Njega.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta