Odgovori

Majka ne odobrava da nosim hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Selam alejkum, nadam se da ćete mi odgovoriti na pitanje. Konvertit sam, hvala Allahu na uputi, izgovorila sam šehadet, klanjam 5 vakat namaza, trudim se sto vise da poštujem vjeru (ne pijem alkohol, ne slušam muziku, ne jedem svinjsko meso itd), ali nisam pokrivena. Imam jaku želju da se pokrijem, čak mi se i sviđa hidžab, ali ne mogu zbog majke. Mislila sam da se neće ni sa mojim primanjem islama pomiriti, sve je nekako prihvatila ali kaže da ako stavim hidžab da ću je time ubiti. Svjesna sam da se bez sudbine ne umire ali ne želim da ja budem sebeb tome. Budući da ću živjeti sa porodicom daleko od majke, da li mi je dozvoljeno da se pokrijem a kad mi majka dođe il kad idem kod nje da se otkijem? Halalite na dugom tekstu, Allah vam dao svako dobro.

ODGOVOR:
Ve alejkumusselam.
Hvala Allahu koji na pravi put koga hoće upućuje, salavat i selam na Poslanika koji najbolje na pravi put ukazuje a zatim:
Zahvaljuj stalno Allahu koji te uputio na jedini Pravi put i znaj da se neće i ne može desiti osim ono što je On odredio. Također, istina je i apsolutno ispravno sve ono što je Allah naredio. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Nema pokornosti stvorenju u griješenju prema Stvoritelju”.
Znaš za naredbu hidžaba, svjesna si da si bez toga u grijehu, znaš da će biti samo ono što je određeno, znaš i to da šejtan podstiče nevjernike i grješnike da se bore raznim sredstvima protiv vjernika, pa i blefiranjem prijetnjama koje ne namjeravaju učiniti.
Na tebi je da se propisno pokriješ i na tome ustraješ, da za majku stalno doviš da je Allah uputi, te da se prema njoj najljepše ophodiš i dobro joj činiš.
Ovo je jedino ispravno a siguran sam da od te prijetnje nema ništa.
Ukoliko pak ne možeš to da ostvariš, onda je obaveza da se pokriješ kad i koliko možeš, a to je opcija spomenuta u pitanju.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta