Odgovori

Šerijatski stav u vezi sa postupcima uklanjanja tjelesnih mahana izazvanih bolešću

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:
Esselamu alejkum,
Zanima me šerijatski stav u vezi sa postupcima uklanjanja tjelesnih mahana izazvanih bolešću.
Radi se o kožnoj bolesti ” Vitiligo”.
Ista je neistražena i savremena medicina tvrdi da ne postoji lijek. Manifestuje se iznenadnim gubitkom pigmenta nakon kojeg koža na tim dijelovima poprima vrlo ružan izgled .
Željela bih se podvrgnuti metodi medicinske mikropigmentacije kojom se tankim iglama ubrizgava pigment (boja) u dijelove kože koji su ga izgubili, a kako bi vratila prvobitan izgled. Radi se o velikoj površini tijela (ne samo na jednom dijelu).
Ovo kožno oboljenje je prepoznato kao veliki estetski problem i hvala Allahu drugih manifestacija u vidu bola nema, ali remeti normalan život čovjeka budući da je jako upadna i kod većine ljudi koji nisu upoznati izaziva i bojazan od kontakta sa takvom osobom zbog eventualne zaraze. Emocionalna bol i gubitak samopouzdanja u smislu svakog kontakta sa ljudima pa čak i pitanja upuštanja u bračne odnose zbog takve mahane, razlog su želje da je se konačno riješim nakon dugogodišnjeg bezuspješnog liječenja.
Allah Vas nagradio svakim dobrom!

ODGOVOR:
Ve alejkumusselam.
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Nema smetnje da se insan podvrgne operaciji kada je u pitanju vraćanje u normalan izgled insana koji je iskušan bilo kakvim poremećajem. To ne spada u mijenjanje Allahovih stvorenja koje je zabranjeno. Pogotovo ako to izaziva određenje smetnje u normalnom životu, komunikaciji i sl.
Prema tome Vama je dozvoljeno da uradite to što ste naumili. Allaha molim da Vas izliječi i pomogne kao i sve one kojima su lijek i pomoć potrebni.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta