Odgovori

Cilibar u svrhu liječenja štitne žlijezde

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum, Htio sam da vas pitam:

Je li dozvoljeno ženi nositi poludrago kamenje(Ćilibar tj. jantar tačnije) sa namjerom da joj to bude sredstvo u zaliječivanju štitne žlijezde?

Za ovaj poludragi kamen a i sve ostale vežu se razni grčki mitovi o natprirodnom dejstvu, i druge legende i bajalice i po tome bi bio nalik hamajliji – za šta znam da je haram.

Ali čuo sam da je kondezator statičkog elektriciteta. (elektroni su, kažu, po njemu dobili ime sa grčkog.) Neki doktor u njemačkoj je dvijema ženama, koje imaju problem sa štitnim žlijezdama, preporučio da nose ogrlice sa ćilibarom. Ali ne znam po kom osnovu: naučnom ili mitskom. Ali znam da se dijela vrijednuju po nijetu. U slučaju da ako bi se ogrlica sa ćilibarom koristila kao nakit (što ona prvobitno jeste), ali i kao sredstvo u liječenju (oslanjajući se prvo na Allaha, pa na uticaj ćilibara na štitnu ž., ali prirodnim putem-koji god da je…elektricitet ili šta god) da li bi to bio grijeh? Je li takav način ispravan sa islamske tačke gledišta?

Da vas Allah nagradi za sav vaš trud!!!

Odgovor:

Allah daje lijek i daje bolest. Nijednoj bolesti nije statut nemoguce izljecive, osim smrti i starosti. Kao sto si naveo, djela se vrednuju prema namjerama. Samo osobama koje cvrsto vjeruju u Allaha i Sudnji dan, mozemo preporuciti da koriste taj cilibar, jer bojat se u suprotnom da bi se prosirila vijest da je neka ogrlica nadjacala Allahovu volju i kader.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta