Tekstovi

7 savjeta koji nam mogu pomoći na putu da postanemo bolji muslimani

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naša vjera islam nas uči da uvijek težimo boljem i da neprestano radimo na sebi kako bismo bili bolji ljudi, a prvenstveno kako bismo se približili Uzvišenom Allahu. Ovdje su neki savjeti koji nam mogu  biti od koristi na tom putu:

1.Redovno obavljajmo namaz. Namaz je stub naše vjere. Redovno obavljanje propisanih namaza će nas zasigurno približiti Allahu i pomoći nam da povećamo svoju bliskost sa Njime, a uz to obavljanje 5 namaza dnevno pomaže nam da izgradimo disciplinu koja nam može koristiti u svim aspektima života.

2.Povećajmo svoje učenje Kur’ana. Učenje i razumijevanje Kur’ana je od vitalnog značaja za naš duhovni rast, odnosno za jačanje našeg imana. Čitanje Kur’ana nam pomaže da bolje razumijemo vjeru i učimo o Allahovim propisima.

3.Ako smo u mogućnosti, trebamo dati zekat. Ako nismo u mogućnosti dati zekat, svakako ne bismo trebali zaboraviti udjeljivati sadaku. Zekat je obaveza koju ima svaki musliman koji može sebi priuštiti da pomogne drugima. Udjeljivanje sadake nosi sa sobom veliki hajr, sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru, te povećava nafaku jer Uzvišeni kaže: Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogustruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio(El-Hadid, 11.) Kod sadake je najvažniji nijjet, da ona bude u ime Allaha, a ne npr. da bismo bili „bolji“ u očima drugih ljudi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao “Čuvajte se vatre pa makar s pola hurme!” (Muslim)

4.Pokušajmo dobrovoljno postiti. Post je jedan od pet stubova islama i obavezan je za sve muslimane koji su u stanju postiti tijekom mjeseca Ramazana. Međutim, postiti na dobrovoljnoj osnovi izvan Ramazana je nešto što je također od velike vrijednosti, baš iz razloga što je dobrovoljno. Sa ispravnim nijjetom, ovakav post nas može učiniti boljim muslimanima i pomoći nam da se približimo Uzvišenom Allahu. Vrlo je motivirajuće prisjetiti se da se dova postača ne odbija.

5.Činimo dobročinstvo gdje god smo u mogućnosti. Činjenje dobročinstva drugima je važan dio naše vjere. Možemo pomagati npr. ljudima u našoj porodici, u zajednici, davati sadaku ili volontirati u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji.

6.Povežimo se sa drugim vjernicima (ovo naročito vrijedi za „nove“ muslimane). Povezivanje s drugim muslimanima u našoj zajednici može nam pomoći da se osjećamo ugodnije i sigurnije u našoj vjeri i može nas ojačati imanski. Ne zaboravimo pritom da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, zato gledajte s kim se družite.“

7.Generalno radimo na poboljšanju sebe. Možemo raditi na smanjenju naših mana i razvijanju dobrih osobina, kao što su strpljenje, samodisciplina i razumijevanje. Možemo raditi na čišćenju srca, na zdravijem načinu života (npr.više šetnje prirodom, zdravija ishrana i sl.), na tome da zamjenimo gledanje serija knjigama i sl.

Izvor: www.abouislam.net

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta