Tekstovi

Sestro, čuvaj svoju čast…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Tajne drugih koje ponesemo na svojim leđima, zaista su ogroman emanet. Tuđa bol, ili gorčina kajanja ponekad su prevelik teret. Međutim, cilj nije baciti osobu koja je jednom nogom zakoračila niz liticu, već joj pomoći da se vrati na čvrsto i sigurno tlo. Islam je divna vjera, a Allah je divan Gospodar. Vjernik je vjerniku prijatelj, a nikako neko ko se raduje ponoru drugog.

***

Ovaj tekst pišem kao pouku, prvenstveno sestrama u vjeri, uz dove Uzvišenom da vas sačuva od svake smutnje, šejtanovih spletki i slijeđenja strasti.

Biti majka, supruga ogromna je čast i blagodat od Allaha. Biti počašćena uputom najveća blagodat koju jedno Allahovo stvorenje može imati. No, i pored toga, ponekad se nije lahko nositi sa različitim životnim iskušenjima.

Ponekad, brak ne mora biti dobar. Naprotiv, može biti iskušenje, teret, tamnica. Ukoliko je takav brak, ne preostaje ništa drugo: ili doviti Uzvišenom Allahu, biti strpljiv i zadovoljan onim što imamo, ili se rastaviti i krenuti novim putem, predajući svoju sudbinu Njemu.

Nažalost, nekoliko sestara mi se javilo sa teškim iskušenjem u koje su, zbog toksičnih brakova, upale. Ili su imale nasilnog muža, ili je njihov muž potpuno zapostavljao njihove emotivne i intimne potrebe. Sve je počelo od dopisivanja sa strancem. Čovjekom koji im nije ništa. Od jedne obične poruke, do sve dubljeg i dubljeg dopisa. Na kraju, taj dopis bi prešao u ono što jednoj sestri vjernici nikako ne priliči: od razmjene intimnih fotografija do planiranja ili realizovanja živih susreta.

Žene su inače lakomislena bića, podložne emocijama. Ukoliko imaju težak brak, to iskusni muškarci sa nečasnim namjerama vrlo lahko mogu uočiti. Zbog toga, oni upravo traže takve žrtve za ispunjenje svojih nečasnih ciljeva.
_______________

Zato, napisat ću nekoliko savjeta.

Draga sestro,

Prije nego se upustiš u bilo kakve kontakte sa muškarcima koji ti nisu mahremi imaj na umu 32. ajet sure El-Isra: „I što dalje od bluda, jer je to razvrat, a kako je to ružan put!“

Ovo je naredba i savjet Mudrog. Niti jedan blud ne počinje činom bluda, tj. intimnim odnosom. Svaki počinje pogledom, komplimentima, razgovorom, dopisom, osamom- onim što nije „pravi blud“, i što ljudi veoma često ne smatraju „opasnim“.

Također, sjeti se da, iako je možda tvoj muž loš i nasilan to je njegov grijeh. Činom prevare u bilo kojem obliku, ti počinješ nositi svoj teret i svoj grijeh. Čuvaj svoju čast, čast svojih roditelja i svoje djece. Čuvaj svoje dostojanstvo. Ne dopusti da budeš žrtva „gladnih vukova“, niti saučesnik prolaznih avantura.

Sramota razvoda braka ne postoji, ukoliko je tvoj brak zaista težak ili nezdrav. Razvod braka je Allah dozvolio. Blud je zabranio, naročito onima koji su u braku, jer time čine dupli grijeh: grijeh prema Allahu i grijeh prema robu (iznevjeru, prevaru).

Kao vjernica, imaj na umu sljedeći ajet:

O vjerovjesniče, kada ti dođu vjernice da ti polože prisegu: da neće Allahu nikoga ravnim smatrati, i da neće krasti, i da neće bludničiti, i da neće djecu svoju ubijati, i da neće muževima tuđu djecu podmetati i da neće ni u čemu što je dobro poslušnost odricati – ti prisegu njihovu prihvati i moli Allaha da im oprosti; Allah, zaista, mnogo prašta, i On je milostiv.“  (sura El-Mumtahina, 12)

Neka ovaj ajet bude tvoja odrednica, definicija tebe kao vjernice. Majke, sestre, kćerke i supruge. Čuvaj se od harama tako što im se nećeš približavati. Jer, ako hodaš blizu vatre, ona te može i dohvatiti. A ako zapali samo jedan kraj tvoje odjeće i ti goriš. Čuvaj se sestro zarad svog dunjaluka i Ahireta, bila udata ili ne. Uvijek razmisli o posljedicama prije nego kreneš nekim putem.  Moli Allaha da te sačuva od griješenja. I zapamti: grijeh nikada ne može biti izlaz. Iz jednog problema se nikada ne ide u drugi. Krivi postupci drugih nisu opravdanje za tvoju stramputicu.

Ukoliko si, sestro, zakoračila pogrešnim putem znaj da nikada nije kasno da ga prekineš. Da se iskreno pokaješ Allahu i ostaviš sve ono što On ne voli. Ako si počela nedozvoljeni dopis, već sada ga možeš prekinuti. Ako si nekome poslala svoje nedolične fotografije ne obavezuje te da nastaviš griješiti. Od dvije posljedice, lakše je se suočiti sa manjom. Ne dozvoli sebi da budeš žrtva manipulacija. Prekini haram sada, istog momenta. Radi Njega. Radi svog dunjaluka i Ahireta. Budi odlučna. Započni pokajanjem novu stranicu svoga života… I znaj da Gospodar tvoj čeka tvoje pokajanje. Požuri Mu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta