Odgovori

Muževo izdržavanje žene

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje

Da li je muz grjesan pred Allahom dz.s i da li to spada u neizdrzavanje zene i nanosenja steti zeni sa kojim je zivjela 2 godine u islamskom braku nije imala lijecenje a mogao je osigurati preko sebe i nista ga ne bi kostalo. Ona bi bila iskusana bolesti i trpljela bi bolove u ime ALLAHA saburala bi na svemu tome. Njegovo srce se ne bi smeksalo gledajuci suze koje teku niz lice od bolova, samo bi rekao inseALLAh
objezbjedicu ti to. Tako je prolazio mjesec za mjesecom. da vas ALLAH nagradi za vas trud!

Odgovor:

U obavezno izdržavanje i finansiranje potreba koje šerijat nalaže mužu prema svojoj suprugi spada i liječenje, posebno u današnjim uvjetima kada se ono smatra osnovnom ljudskom potrebom. Muž je dužan izdržavati svoju suprugu i obezbijediti joj liječenje. Ako nije bio u mogućnosti da vas osigura, to ne znači da vam nije mogao osigurati liječenje. Ako je osiguranje izbjegavao iz „vjerskih“ razloga, onda je bio dužan platiti liječenje. U svakom slučaju nije smio dozvoliti da se patite, posebno u situaciji ako je bolest takva da odgađanje liječenja prijeti pogoršanju zdravlja i izaziva štetu. Islam insistira da se u slučaju bolesti liječimo i musliman ne smije dozvoliti da zbog nemarnosti čovjek uzrokuje štetu sebi ili svome bračnom partneru.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta