Odgovori

Tragovi nakon menstruacije, da li je namaz valjan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum.

Imala sam mjesecni ciklus pa nisam mogla postiti ramazan. Sinoc sam se okupala te ustala na sufur i nanijetila postiti i preklanjala sabah namaz. Jos uvjek imam puno uciti o islamu pa bih vas pitala da li trebam nastaviti sa postom iako sam danas opet imala tragove krvi od ciklusa. Obicno je to 7 dana ali ovaj put je izgleda drugacije. Tek sad pocinjem uspostavljati namaz pa ne znam sta u buduce ciniti sa namazom u ovakvim slucajevima … da li mi je sabah namaz bio valjan?

Da vas Allah dragi nagradi a mene inshallah ucvrsti u vjeri.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako žena zna svoj ciklus po broju dana, boji krvi ili vremenu kada se javlja, ona neće tokom tog perioda klanjati. Kada taj period prođe, ona će se okupati i početi obavljati namaze. Krv koja se pojavi prije ciklusa nije mjerodavna i zbog nje žena neće ostaviti namaze i post. Naprotiv, ona treba da za svako namasko vrijeme sapere krv, da stavi higijenska zaštitna sredstva i da se abdesti i klanja, makar se ta krv javljala neprekidno. Slučaj ove žene jeste kao slučaj žene u istihazi, pa ako je zbog ove krvi propuštala namaze, ona će iz predostrožnosti naklanjati propuštene namaze, i to, sa Allahovom pomoći, neće predstavljati poteškoću.

Šejh Ibn-Džibrin

Fetve o ženskim pitanjima-sakupio Muhammed el-Musnid 54 str.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta