Odgovori

Napaštanje posta kod žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum!

Pitanje se odnosi na nadoklanjavanje posta. Naime, ukoliko je zena trudna za vrijeme ramazana, dali treba da plati nepostenje ili je duzna da ga nadoklanja. Stvar je u tome sto ona nece biti u mogucnosti zbog dojenja, ako BOG da, da nadoposti do sledeceg ramazana, pa moze li se napostat i posle 2,3… god. SELAM!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Trudnica i dojilja su po tome pitanju na istom stupnju.

Ukoliko se trudnica i dojilja boje za svoje zdravlje ili za zdravije djeteta one neće postiti, jer se na njih primjenjuje isti propis kao i za bolesnika. Hasan Basri je upitan o postu trudnice i dojilje, ukoliko se one plaše za svoje zdravlje, pa je odgovorio: “Koja je to bolest teža od trudnoće? One neće postiti, a propuštene dane posta će nadoknaditi.
U tome su suglasni islamski učenjaci. Međutim, razilaze se u pitanju da li će takve osobe nadoknaditi post zajedno sa davanjem fidje ili će samo izvršiti nadoknadu posta?
Ebu Hanife smatra da su one obavezne samo nadoknaditi post, dok Ahmed i Šafi’i misle da će one nadoknaditi post uz davanje fidje.

Dokaz Šafi’ije i Ahmeda:
Trudnica i dojilja potpadaju pod podrazumijevajući smisao ajeta: “A onima koji s mukom velikom poste…” jer ajet obuhvaća starca, oronulu staricu i svakog onog kome je teško postiti, tako da je trudnici i dojilji dužnost dati fidju kao što je i staroj osobi.

Dokazi Ebu Hanife:
1. Za trudnicu i dojilju važi isti propis kao i za bolesnika. Zar ne znaš za riječi Hasana Basrija:
“Koja je to bolest teža od trudnoće? One neće postiti, a propuštene dane posta će nadoknaditi.” One su dužne samo nadoknadit propuštene dane posta.
2. Stara osoba nije u stanju nadoknaditi post, ona je oslobođena posta zbog starosti, i dat će fidju, jer neće dočekati dan kada je u stanju postiti. Što se tiče trudnice i dojilje, one imaju prolaznu zapreku koja će nestati, tako da im je dužnost napostiti. Ukoliko bi im stavili u obavezu i fidju to bi onda značilo sjedinjavanje dvije zamjene (džem’an bejne-l-bedelejn), što nije dopušteno, zato što su i nadoknada posta i fidja zamjene, te je nemoguće njihovo sjedinjavanje, jer je obaveza uraditi jedno od toga dvoga.Ovaj stav mi je najblizi istini.
Od Imama Ahmeda i Šafi’ije se prenosi i predaja da su oni mišljenja da ukoliko se trudnica i dojilja boje samo za zdravlje djeteta pa ne poste, onda su dužne nadoknaditi post i dati fidju; a ukoliko se boje samo za sebe, ili za sebe i zdravlje djeteta, onda će samo nadoknaditi post.

A Allah najbolje zna!

Pripremio, prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta