Savjeti

Postavljanje osjetljivih uslova momku još prije braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM:  Ja sam imala momka koji je bio od mene stariji 2 godine. Zajedno smo isli 9 mjeseci i pricali pomalo o svacemu. On je tek poceo radit i imao je placu oko 1.000 KM mjesecno. On je zivio sa svojim roditeljima u dvosobnom stanu i imao je jos jednog brata od njega malo starijeg koji je isto zavrsio fakultat i imao dobru placu. Medjutim, kada smo jednog dana poceli pricati o tome gdje bi zajedno zivjeli, ja sam mu rekla da ne bih htjela zivjet sa svekrvom ni pokoju cijenu nego hocu da imam svoj stan ili kucu (kao i svaka cura danas sta zeli)! On je meni rekao da jednosoban stan kosta toliko da bi on morao raditi 3-4 godine da bi pomalo izdvajao za toga, a kad bi se mi “uzeli” mogli bismo da zivimo sa njegovim roditeljima i bratom dok to ne sakupi. Ja to nisam htjela cut jer valjda svako ima pravo da bira gdje ce zivit. Jer ja zelim da imam svoj mir i rahatluk u stanu a zajednica je zajednica. Jer ja tu ne mogu radit sve sta hocu i kako hocu.

Onda mi je on kasnije slao poruke bi li da budemo postanari jedno vrijeme dok on to ne sakupi. Ja to opet nisam htjela. Onda mi je slao poruke pa vidjece nesto…i tako smo prekinuli. Ako mi mozete odgovorit da li sam ja tu pogrijesila ili on? Da li ja imam pravo od svog momka trazit gdje cemo zivjet jer je zena ta koja provodi dan sa njima a ne on? Molim Allaha Dzellesanuhu da vas nagradi!Amin!

SAVJET: Mislim da ste pogriješili što ste odmah u startu postavljali veoma osjetljive uvjete i pokazali određenu mržnju i odbojnost prema njegovim roditeljima. Mislim da ste naopako krenuli. Ne možete očekivati u braku muža samo za sebe. On ima društvene veze i sa svojim roditeljima i rodbinom. Prema tome, ima i određene obaveze prema njima. Ne možete ga otrgnuti od njih. Ovakvim gestom i ponašanjem vi ste svome izabraniku i prije braka stavili do znanja da imate namjeru da ga kontrolirate i da mu se miješate u rodbinske odnose. Pokušajte formirati svoj stav o životu i braku. Nemoj unositi u vezu i u svoj život stavove okoline. To čega se vi bojite može biti, a i ne mora. Tuđa loša iskustva života u zajednici ne moraju biti nužno i vaše iskustvo.

Ako ste ga voljeli trebali ste mu dopustiti i dati vremena da on pronađe rješenje za mjesto vašeg stanovanja. On je to od vas i tražio i obećao vam da će riješiti. Ali vi niste imali strpljenja i uzrokovali ste prekid veze. Udarili ste i na njegov muški ponos. Ako želite da vam se vrati, priznajte mu da ste pogriješili i da se kajete i da ćete njemu prepustiti rješenje problema.

Hfz. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta