Odgovori

Pogrešno izgovaranje prilikom učenja ezana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Kao prvo, da Vas Allah dz.s. nagradi za sve sto se nalazi na Vasoj web stranici (Amin), licno je gotovo svaki dan posjecujem i saljem kolegama mailove sa zanimljivim tekstovima, kao i neka zanimljiva pitanja.

Kada sam kod toga imam i ja jedno, a ono glasi:

Da li je ispravan namaz kada muezzin prilikom poziva na namaz kao i ikamet (pa jos poslije namaza ucenje-subhananje) uci nepravilno!? Dakle, ne izgovara arapski jezik na pravilan nacin!? Najvise me zalosti to da imam takve ljude, nece da upozori da jednostavno nisu kompetentni za takvu duznost. Znajuci takve slucaje u odredjenim dzamijama, pokusavam da izbjegavam namaz u takvim dzamijama (naravno odlazeci u druge hvala Allahu dz.s.), ali posto studiram i nekada nemam vremena prisiljen sam da idem u takve dzamije zbog vremenskog ogranicenja, pa sam zato odlucio da se obratim Vama po savjet…!?

Da Vas Allah dz.s. OBILATO nagradi!!!

Amin!

Odgovor:

Na nama je da ukazujemo na doticne greske. Imas mogucnost da uputis dopis islamskoj zajednici toga kraja s objasnjenjem problema na terenu. Ako imas vjestinu I znanje onda mozes sam odabrati pogodan tren I upozoriti na greske. Ukoliko ne zele d ate poslusaju, ti obavi namaz, je te greske ne utjecu na njegovu ispravnost.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta