Odgovori

Pare na banci – kamata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Nama muslimanima je zabranjena kamata. Ja kako sam procitao i svatio sto pise u Kur’anu to je,da kada nekom pozajmis na primjer para da trazis kamatu! Kako je kada stavim pare na banku? Je li ta kamata koju dobijem isto za nas zabranjena? Puno vam hvala na odgovoru, neka vas Dragi Allah nadari svim dobrim na ovome i na onome svijetu!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice pohranjivanja novca na banku i njegovog orocavanja, znajte dobro da se banka tim novcem sluzi i pozajmljuje drugim bankama i firmama u slucaju potrebe, tako da doticna banka putem vaseg novca, koji lezi, zgrce velike svote novca, a nakon odredjenog perioda dadne i vama dio tog kolaca, koji je neznatan u odnosu na ono sto su oni ostvarili putem istog tog novca.

Moze se uzet taj novac koji oni daju kao dodatnu vrijednost, ali da se ne koristi u licne svrhe,nego da se dadne u opste dobro kao sto je: asfaltiranje puta, izgradnja bunara, cesme i sl.)

Ako vec insan nije siguran za svoj novac kod kuce, neka ga pohrani u sef ili kasu koji svaka banka iznajmljuje svojim korisnicima i placajte uslugu cuvanja tog sefa koji je takodjer unutar banke i vi samo imate njemu pristup. A Allah najbolje zna!

Neka i vas Dragi Allah nadari svakim vidom dobra na ovome i na onome svijetu!Amin

( Procitajte i ove odgovore na slicnu temu: Da li je kamata haram? i drugi odgovor: Zasto je kamata haram? )

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta