Odgovori

Vjerodostojnost hadisa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!!
Zanima me da li su sljedeci hadisi taèni:

1.Ebu Hurejre prenosi od Poslanik (S.A.V.): “Dzenet i dzehenem su imali prepirku, svaki je pokusavao da dokaze svoju prednost nad drugim.Onda je dzehenem rekao: “Ja sam
privilegovan prisustvom oholih i mocnih ljudi u sebi””Dzenet rece: “Ne znam zasto nije nikom, osim slabih i skromnih dozvoljeno da boravi u meni”!

Pa se Bog obrati Dzenetu: “Ti si Moja Milost i kroz tebe Ja na Moje robove obasipam milost”
“Onda rece dzehenemu: “Ti si Moj gnjev, i kroz tebe, Ja kaznjavam one koje zelim da kaznim. Svako od vas ce biti pun”.
“Medjutim dzehenem nece biti ispunjen, pa ce Allah ubaciti Svoju nogu u njega. Tad ce dzehenem uzviknuti: “Dosta! Dosta”!
Na taj nacin ce dzehenem biti pun, jer Allah nije nepravedan prema nikom. Sto se tice Dzeneta, On ce posebno stvoriti nova stvorenja da ga ispuni”

2.Tabari, Ibn Asir i Sujuti u njihovim Tefsirima prenose sljedece od Halife Omera: “Jednom je kod Poslanika (saw) dosla neka zena i preklinjala ga: “Zamoli se da ja budem sa onima koji ce uci u Dzenet”.
Poslanik (saw) uskliknu Allahovo ime i rece:
“Allahova “Stolica” je siroka kao nebo i zemlja; i ona skripi pod teretom, kao novo sedlo pod tezinom covjeka. A On prevazilazi “Stolicu” po cetiri prsta sa svake strane”!!

3.Hadis koji kaze:”Allah je original a covjek je njegov odraz (knjiga pod nazivom ”Tako je govorio Muhammed a.s.”)

4.Hadis koji kaze da ce Allah svojim stopalom pritisnuti džehennem kada se on napuni!!??

Ono što me je navelo da posumnjam u taènost navedenih hadisa je govor Allaha dž.š.:”Allahu nije ništa slièno”(Eš-Šura,11) zatim”Njemu niko ravan nije”(Ihlas,4)
”Ništa sa Allahom ne uporeðujte”(En-Nahl,74)!
Tkoðer mi je poznat hadis:”Ko na mene slaže nešto što nisam rekao sebi je pripremio mjesto u vatri”.

Unaprijed hvala i es-selamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ti si u osnovi ponudio i pitanje i odgovor. Ono sto mogu da dodam jeste da kada krenete na put potrage za znanjem,nije dovoljna sama zelja za tim.Potrebno je da uzimate podatke i islamske smjernice sa cistog izvora.U tom smislu svaki put kad zelite procitat neku knjigu i ne znate ko je pisac raspitajte se o njemu, pogledajte kod onih koji posjeduju ispravno znanje,dal je ta osoba priznata i dal je poznata po znanju.

Nazalost knjiga iz koje si vadio ove podatke i njima slicne nisu ispravne i ne mogu posluzit kao dokazi u nasoj vjeri (u knjizi ima pomjesano ispravnih i dosta neispravnih – apokrfnih hadisa). Sam si iznjeo i dokaze iz kur’ana i hadisa koji potvrdjuju prethodno navedeno: Allah dž.š.porucuje:”Allahu nije ništa slicno”(Eš-Šura,11);

Zatim ”Njemu niko ravan nije”(Ihlas,4)
”Ništa sa Allahom ne uporeðujte”(En-Nahl,74)!
Takoðer, hadis:”Ko na mene slaže nešto što nisam rekao,neka sebi pripremi mjesto u Vatri”.
Hvala i zahvala pripadaju Allahu subhaneh!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta