Odgovori

Ljubav prema Allahu, subhanehu we te’ala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Ja sam vas brat iz Sarajeva.Imam 12 godina.Zivim u muslimanskoj porodici,ali moje srce nekako ne prihvata islam sa ljubavlju prema jednom jedinom Allahu. Mozete li mi reci kako da svoje srce ispunim imanom,kako da zavolim Islam!

Odgovor:

Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, kaze:“Ljubav je osnova vjere”.

Kada govorimo o tome kako steci Allahovu ljubav prije svega se mora reci da imamo dvije ljubavi: ljubav roba prema Gospodaru (sto je uslov da bi sehadet bio primljen), i ljubav Gospodara prema robu (sto je plod ove prve ljubavi). Navest cemo nekoliko tacaka koje govore o tome kako steci Allahovu ljubav:

– Uslovi dobijanja Allahove ljubavi
– Putevi ili nacini kako steci Allahovu ljubav
– Znakovi Allahove ljubavi

Osnova svih ovih tacaka jeste hadis koji prenosi Ebu Hurejre a biljezi ga imam Buhari gdje kaze Poslanik s.a.w.s.: ”Kada Allah zavoli svoga roba pozove Dzibrila i kaze Dzibrilu: “Ja sam zavolio tog i tog svoga roba pa ga zavoli i ti”! Pa ga zavoli Dzibril i pozove stanovnike nebesa i kaze: “Allah Uzviseni je zavolio svog roba (spomene ga po imenu), pa ga zavolite i vi”! I zavole ga stanovnici nebesa, i da mu se da ga zavole i stanovnici zemlje”.

Insan ne treba traziti ljubav ljudi, jer je nece naci. Jedino treba traziti Allahovu ljubav pa ce ga zavoljeti i ljudi, kao sto se kaze u gore navedenom hadisu. Najbitnija stvar u svemu ovome jeste da covjek zna da Allah ima svojstvo da voli, prije svega, odredena stvorenja koje je stvorio, zatim, odredjena djela, voli odredjena vremena, mjesta, i to je prava ljubav koja ne slici ljubavlju stvorenja. Sada cemo se osvrnuti na nase tacke koje su gore navedene.

1.USLOVI DOBIJANJA ALLAHOVE LJUBAVI

a) Islam
Osnovni uslov jeste da covjek bude musliman. Allah ne prima niti jednu drugu vjeru osim Islama. Kao dokaz imamo ajet gdje Uzviseni Allah kaze: ”Ko bude trazio neku drugu vjeru sem Islama nece mu biti primljena.” Rijec “din” u arapskom jeziku znaci vjera, a bukvalan prijevod znacenja rijeci vjera jeste rad, djelo. Stoga ko bude radio neku drugu stvar trazeci zadovoljstvo Allaha, a ta stvar nije nije od Islama, Allah nece prihvatiti njegova dijela, samim tim nece prihvatiti njega.

b) Ljubav prema Allahu
Od sedam osnovnih sartova da bi sehadet bio primljen jeste ljubav prema Allahu. Ljubav prema Allahu se razlikuje od ljubavi prema zeni, djeci, prijateljima, jer ljubav prema Allahu je potpuna predanost, poniznost, ljubav do krajnih granica sa iskrenoscu i velicanjem. Ko nekog drugog, sem Allaha, na takav nacin zavoli, ucinio je veliki sirk.

c) Slijedjenje Allahovog Poslanika s.a.w.s.
Allah to jasno kaze u ajetu kojeg ucenjaci nazivaju “ajet ispita” ili “ajet iskusenja” a glasi: ”Reci: Ako Allaha volite mene slijedite i vas ce Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti”.

d) Da volimo ono sto Allah voli
U ovo spada i ljubav prema vjernicima, ljubav prema Allahovim najodabranijim stvorenjima, poslanicima, prema dobrim dijelima itd. Ucenjaci mrznju prema onom sto Allah voli svrstavaju u veliko licemjerstvo (nifak). To su, dakle, bili uslovi sticanja Allahove ljubavi. Sada cemo se osvrnuti na drugu veoma bitnu tacku.

2.NACINI KAKO STECI ALLAHOVU LJUBAV

a) Vezivanjem za Kur’an i to citanjem, razmisljanjem o njemu i radom po njemu
Jedan od ucenjaka kaze: ”Ako zelis da znas kakvo je tvoje mjesto kod Gospodara, pogledaj kakvo mjesto Kur’an ima kod tebe i odmah ces znati.” Ko god se veze za neke dunjalucke stvari, vezao se za ono sto je prolazno, a onaj ko se veze za Kur’an vezao se za uze koje ne popusta. Allah u jednom ajetu kaze: ”Knjigu koju smo ti dali da bi oni o njenim porukama razmislili”.

Sto znaci, da je od osnovnih ciljeva spustanja Kur’ana ,razmisljanje o njemu. Imam Muslim biljezi jedan hadis u kome se kaze da je Allahov Poslanik s.a.w.s. bio kod Aise r.a. i kaze joj: ”O Aisa, pusti me da obozavam svoga Gospodara, da ibadetim Njemu”. Aisa rece: ”Ja volim tvoju blizinu ali volim i ono sto ti volis” ,pa ga pusti.” Pa je, kaze Aisa, klanjao i plakao dok nije bradu smocio sve do sabaha.

Zatim je dosao Bilal da ga probudi na sabah (on je to inace radio), i nasao ga je kako jos uvijek sijedi i place. Kada ga je Bilal vidio u takvom stanju rekao je: ”Tako ti Allaha reci zasto places.” Pa je Poslanik s.a.w.s. rekao: ”Spusteni su mi nocas ajeti. Tesko onome ko ih procita a ne razmisli o njima…” Kazu ucenjaci: ”Nema prijetnje osim za izostavljanje obaveznosti i cinjenja harama.”

b) Da se covjek posveti nafilama nakon izvrsavanja farzova
Imam Buhari biljezi hadis kudsij, a prenosi ga Ebu Hurejre gdje Allah kaze: ”Nece se moj rob pribliziti meni nicim sto je najdraze od onog sto sam mu ja propisao obaveznim i nece prestati da mi se priblizava nafilama sve dok ga ne zavolim a kada ga zavolim onda budem njegov sluh kojim slusa,njegovo oko kojim gleda…”

c) Zikrullah ili spominjanje Allaha
Kazu ucenjaci da olaksice koje nam je Serijat dao jesu zbog toga da insan ne bi pretjerivao. Jedino su dvije stvari koje Allah voli da se cine sto vise a to je sjecanje na smrt i spominjanje Njega. Kaze Allah s.w.t.: ”O vjernici spominjite Allaha puno”. Kazu ucenjaci: ”Ako vjernik praktikuje dowe koje su dosle od Poslanika s.a.w.s. na odredenim mjestima ubraja se u one koji puno Allaha spominju.”

d) Davanje prednosti onome sto Allah voli
Tj. kada covijek dode u situaciju u kojoj treba da ucini ili ono sto on voli ili sto Allah voli,pa on da prednost onome sto Allah voli,time stice Allahovu ljubav.

e) Razmisljanje o Allahovim imenima i svojstvima
Ibn Kajjim kaze da je ovo osnova da bi covjek zavolio Allaha,a samim tim i Allah njega. Jer vjernik razmisljanjem o Allahovim imenima shvata kakav je ustvari nas Gospodar i cini sve da mu se priblizi.

f) Razmisljanje o blagodatima koje nam je Allah dao
Poznato je islamsko pravilo: ”Gledaj u malim stvarima onoga koji je ispod tebe,bices zadovoljan onim sto je kod tebe ”. Velicanjem blagodati dovodi nas do zahvalnosti a zahvalnost dovodi do toga da ce nam Allah dati jos vise kako On to obecava.

g) Skrusenost
Imam Hakim navodi hadis gdje Poslanik s.a.w.s. kaze: ”Od predznaka Sudnjega Dana jeste to da ces doci u mesdzid i neces naci u njemu vjernika”. Kazu ucenjaci da se misli na tijela bez skrusenosti.

h) Sijelo s dobrim ljudima
Tj. s onima koje Allah voli jer covjek druzenjem s njima postaje kao i oni sto je veoma pozitivno za njega,jer postaje onakav kakvim Allah voli da bude.

i) Da covjek bude iskren s Allahom
Allah ima jedno ime a to je ED-DEJJAN,koje znaci da se ponasa s robovima onako kako se oni ponasaju s njim. Ako mi iskreno zelimo jednu stvar,npr.Sehadet na Allahovom putu,nema sumnje da to Allah nama nece dati. Kaze jedan ucenjak:”Nije toliko veliko da ti zavolis Allaha.Ono sto je veliko i zadivljujuce jeste da tebe Allah zavoli.”-tebe malog bespomocnog roba.Slava Allahu i hvala Mu bezbroj puta.

3.ZNAKOVI ALLAHOVE LJUBAVI

Znakovi da je Allah zavolio roba jesu:

a) Da vidis roba u pokornosti Allahu kako hrli za dobrim djelima.

b) Zelja za znanjem. Kome Allah zeli dobo poduci ga vjeri.Kaze Hasan El-Basri: ”Kad rob izgubi ugled kod Allaha,Allah mu da da smatra znanje nepotrebnim”.

c) Ljubav prema Sunnetu Poslanika s.a.w.s. Voli sunnet Allahovog Poslanika i cini sve da bi ga izvrsio.

d) Razmisljnje o susretu s Allahom. Imam Muslim navodi hadis koji prenosi Aisa da je Poslanik s.a.w.s. rekao: ”Ko zavoli susret s Allahom zavoli i Allah susret s njim”. Da nas Allah pomogne,ucini nas od onih kojima je podario svoju ljubav i da nam ove rijeci,uz Allahovu pomoc, pomognu ka tom cilju jer ova vjera jeste vjera zrtve ali ova vjera, takoder, puno daje a najvrijednije sto ova vjera moze dati jeste da nas dovede do Allahove ljubavi.
A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta