Odgovori

Nikab i brada

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Ja bi voljela odgovor na pitanje dali je nikab i brada kod muskaraca vadzib? Zanima me dal postoji hadis o nosenju nikaba? Zasto su zene Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nosile nikab? Ovdje smo culi od jednog brata, da je sad brada postala farz?

Pa me pomalo sve skupa smucuje,jer kolko sam upoznata sa serijatskim propisima hidzab je farz a nikab i brada sunnet,pa vas molim da mi malo razjasnite.Da vas Uzviseni dz.s. nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,
Islamski učenjaci se razilaze po ovom pitanju.Ali, svi su slozni da je ženi bolje i preče pokriti lice i šake, jer se time zatvaraju putevi razbuktavanja prohtijeva. Ko želi opširnije o ovom pitanju neka pogleda djelo: “Pokrivanje lica, obavezno ili pohvalno” od hfz. mr. Senaida Zaimovica i “Biseri iz riznica islamskog prava” str. 223-240 od prof. Semira Imamovića, a Allah najbolje zna.

Svaka šerijatski punoljetna muslimanka mora se pokriti. Na pokrivanje žene jasno ukazuje Kur’an, Sunnet i konsenzus svih islamskih učenjaka, od vremena Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, do današnjih dana.
Onaj ko bi kazao da žena nije dužna pokriti se, a znao istinu, postao bi otpadnik (apostata) od islama.
Nema razilaženja među islamskim učenjacima (dakle, jednoglasan je stav) da su žene Poslanika,sallallahu alejhi ve sellem, bile obavezne pokriti cijelo svoje tijelo.

Nikada se nije vodio spor među islamskim učenjacima po pitanju žena Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pokrivanja lica i šaka, već se spor vodi da li obaveza pokrivanja lica vrijedi za sve žene općenito ili samo za majke vjernika, a Allah najbolje zna.

Da li se u Kur’anu naređuje pokrivanje žene?

Odgovor je:

U suri El-Ahzab u 59-tom ajetuje konkretna naredba. Pokrivanje žene muslimanke se, također, zaključuje iz 31-vog ajeta sure En-Nur i 33-trećeg ajeta sure El-Ahzab. Nema razilaženja među islamskim učenjacima kroz stoljeća islama da je obaveza pokrivanja žene potvrđena Kur’anom, kao obavljanje namaza. Ako neko kaže: “Kur’an nije podrobno precizirao način samog pokrivanja, već ga općenito naređuje, pa šta da činimo?” Ogovor glasi: Kur’an, također, nije podrobno pojasnio način obavljanja namaza, hadždža, davanje zekata itd. Zato je obligatna dužnost svih muslimana da se vrate na Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, praksu da bi znali ove pojedinosti i detalje, a Allah najbolje zna.

Brada

Brada je obiljezje svih prijasnjih poslanika i definisat je kao farz bilo bi preostro iz razloga sljedeceg: Svaki onaj koji ne izvrasava farzove veliki je prestupnik,tako da i pored razilazenje uleme po ovom pitanju (a obe skupine ucenjaka imaju svoje dokaze koji se mogu uzet u razmatranje),konstatovat mozemo da je potvrdjeni sunnet, nesto sto insan ako bude praktikaovao imat ce za to nagradu. Samo cu spomenut hadis u kome se navodi:“Da ce doci ljudi na Sudnji dan i da ce stati na Sirat cupriju koju svi moramo preci.Za nju se kaze da je tanja od dlake i ostrija od sablje.Jedino svjetlo preko nje biti ce za muskarce njihove brade“-Neka je selam i spas na one koji zele sljedjenje ispravnih prethodnika.
A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta