Humanitarni kutak

Četiri teška, martovska slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ova akcija traje jos samo nekoliko dana, odnosno do kraja marta, inshaAllah. Do sada je bilo 80 uplata, koje mozete vidjeti OVDJE. A za ova cetiri slucaja se prikuplja pomoc u mjesecu martu:

1. Mala Farisa iz Novog Pazara

Farisa Pilica, kcerka Denisa i Sanele Pilica, ima 11 godina i imala je 4 tumora, tri tumora su joj operisali, tj. odstranili iz tijela, a cetvrti ne smiju jer su joj bubrezi oslabili i doktori se boje da curica ne bi izdrzala jos jednu operaciju. Zbog toga je odluceno da se cetvrti tumor pokusa unistiti sa inekcijama, koja jedna kosta 130 eura, a te inekcije ce se koristiti svaki dan po jedna.

Ne zna se tacno koliko ce biti potrebno inekcija da se tumor unisti, inshaAllah, ali moze se raditi o vecem broju. Molimo Uzvisenog Allaha da olaksa maloj Farisi i da joj podari ozdravljenje i istinsku uputu, a njenim roditeljima da podari sabura na ovom iskusenju. Farisa ima malog brata Amina i malu sestricu Aminu.

Kod uplata za ovu djevojcicu obavezno navesti: ”za malu Farisu”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*************************************************************

2. Porodica Keškić iz Bihaca

Sestra Rabija Keškić rođena je 1957. g. u Travniku. Bila je udana u Bihaću za čovjeka koji se nakon obavljenog hadždža odmetnuo od islama i nad njom i njenom djecom vršio razne torutre, poput zadavanja udaraca ”metrom”- drvo dugo jedan metar i ostale grozote koje je bolje izostaviti. Morala je otići od takvog nasilnika jer im nije bilo perspektive u ostanku sa njim. Nastanila se u Bihaću i tu je započela napornu bitku za opstanak. Već desetljeće se muči sama sa svoje dvije kćeri, koje pokušava da pouči islamu. Tražila je da ostane poštena i da nađe halal posao, ali nije imala uspjeha. Izgubila je fameliju u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i nema kome da ode, da sa nekim sjedne i ispriča se. Malo joj ko dođe u posjetu a još manje je onih koji su spremni izaći ovoj sestri u susret. Svako se zabavio sobom i zaboravio one koji prolaze kroz teža iskušenja.

Dok mi svojoj djeci možemo da pružimo više nego što i treba njena djeca nemoju ni ono što je potrebno. Djete ima svoje potrebe i ona je svjesna da ih ne može ispuniti, da nije ništa drugo nego bol majke za djetetom koje se osjeća odbačenom jer nema oca- mislim da joj je dovoljno. Sestra Rabija živi u socijalnom objektu čije su dimenzije 5X3. To im je im spavaća soba i dnevna i sve ostalo. Nemaju uslove za normalan život u toj trošnoj socijalnoj straćari. Zdravlje joj je veoma narušeno, nekoliko puta bila je hospitalizovana, bila je u komi pola mjeseca i dr. Komšije koje sa njom žive u tom socijalnom objektu nisu dobri prema njoj. Razbiju joj jedini prozor, tuku je, vrijeđaju, brane joj posjete, zatvore joj vodu i struju.

Nakon što su joj zatvorili kanalizaciju, starija kćerka je dobila zatrovanje jer je kanalizacija poplavila kuću. Policija je upoznata sa nasiljem koje joj se čini ali nisu ništa posebno poduzimali. Sama u tuđem gradu, pored muslimana ona se osjeća ostavljenom. Skupljeno joj je na Usk-tv nešto para kako bi joj se izgradilo nešto kako bi imala svoj mir i da je komšije prestanu uznemiravati, ali pošto je skupljeno pola od potrebnog iznosa nisu joj uručili i tako da od toga nije ništa bilo. Obiđe je neko, posjeti, učini koju skromnu hediju i to je to.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu iz Bihaca”
*****************************************************************************

3. Samohrana majka sa cetvero djece iz Sarajeva

I. S. je samohrana majka sa cetvero male djece, nezaposlena je iako trazi posao i ne bira sta bih mogla raditi samo da bude halal. Podstanar je, i tesko joj je samoj da skoluje svoju djecu, koja jako dobro uce, ali mnogo puta nemaju osnovnih stvari za zivot, a kamoli za skolski pribor.

Sestra I. S. je angazirana u pomoci braci arapima u BiH, kojima se na silu oduzimaju drzavljanstva i kojima prijeti izgon iz Bosne, pa na tom putu prolazi kroz jako teska iskusenja i pritiske, diksriminacije i napade sa svih strana, pa je prije par godina bila fizicki napadnuta te je tokom tog napada zadobila teske povrede nakon cega joj je napukao zeludac, a od udara je zadobila herniju, koja je jos vise otvorila rane na zelucu. Zbog ove rane na zeludcu trpi velike bolove i cesta povracanjas krvi, jer nije u mogucnosti da kupuje veoma skupe lijekove, kao ni da radi operaciju koja je veoma teska i rizicna.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu iz Sarajeva”
**********************************************************************************

4. Porodica Jahic, izbjeglice iz Kamenice kod Zvornika

Sestra Hadzira, rodena 1974, je nezaposlena samohrana majka sa dvoje maloljetne bolesne djece. Sin i kcerka 10 i 12 godina starosti. Oboje boluju od epilepsije i potrebni su im svakodnevni lijekovi za koje nemaju sredstava. Zbog toga djeca dobijaju sve cesce napade i prinudeni su na ceste boravke u bolnici. Osim toga je kcerka oboljela i od bolesti debelog crijeva i jos uvijek je pod ljekarskom prismotrom i kontrolama.

Sestra Hadzira je i sama slabog fizickog i psihickog zdravlja a sve zbog teske situacije u kojoj se nalaze. Zive kao podstanari bez ikakvih prihoda i socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Lijekovi za obadvoje djece kostaju 400 KM/mjesecno. Sestra Hadzira je prinudena da moli za pomoc za sebe i za svoju djecu. Otac od djece ih je napustio i nema nikakvog kontakta sa njima. Svaki vid pomoci je dobrodosao da se nasa sestra spasi bijede i iskusenja u kojima se nalazi.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti: ”za porodicu Jahic”
******************************************************************

5. Uplate za dawu

I ovaj mjesec se mogu izvrsiti uplate za dawu, a novac koji pristigne za ovu kategoriju bice namjenjen za dawetske projekte koji idu, i koji ce, inshaAllah, ici preko ove stranice, te sve druge projekte, za koje ocjenimo da je u njima hajr.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti “Za dawu”
************************************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) mozete izvrsiti na sljedece brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) moze poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije mozete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

OVA AKCIJA CE TRAJATI CITAV MJESEC MART, A POCETKOM MJESECA APRILA POCINJEMO PRIKUPLJANJE ZA NOVE SLUCAJEVE, INSHAALLAH.

Molimo vas ne saljite nam novac za slucajeve koji su ranije bili, niti uplacujte za slucajeve koji ce doci poslije – sav novac koji budemo primili ici ce za martovske slucajeve. Vece sume novca koje ne budu navedene na cije ime su uplacene ce ici u kategoriju “neodredjenog novca” i taj novac ce mo na kraju mjeseca slati slucajevima koji nisu na ovoj listi, a koji su takodjer potrebni pomoci.
—————————————————————

Pogledajte video “VRIJEDNOST SADAKE”

“One koji troše imetke svoje na Allahovu putu, a onda ono što potroše ne poprate prigovaranjem i uvredama, čeka nagrada u Gospodara njihova, – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati. “ (El-Bekara, 267)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta