Ishrana i zdravlje

Stalno žudite za nečim slatkim? Evo zašto se to događa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Vrlo je lako pretjerati sa slatkišima ili bilo čim slatkim. Šećer stvara nevjerojatnu ovisnost, a postoje određeni hormonski, emocionalni i fiziološki razlozi zbog kojih možemo toliko žudjeti za njim. Stručnjaci su otkrili nekoliko čimbenika koji uzrokuju želju za šećerom i što možete učiniti da to zaustavite, piše Mind Body Green.

Iscrpljeni ste
 
– Tijekom vremena umora ili iscrpljenosti, prva stvar za kojom žudimo je šećer. To je zato što se šećer brzo metabolizira i omiljeni je tjelesni izvor energije – rekla je Maya Feller, dijetetičarka i nutricionistica.  Istraživanja pokazuju da je konzumacija šećera fiziološki prilagodljivo ponašanje koje osigurava energiju potrebnu da ostanemo budni. Ono što je problematično je da je početno povećanje šećera kratkotrajno, što vas tjera da tražite više. 
 
Pod stresom ste
 
– Prošla istraživanja su otkrila da su primati, kada su bili pod stresom, tražili ugljikohidrate, prvenstveno u obliku voća. Mislimo da je to zato što ti spojevi proizvode hormon dobrog osjećaja serotonin. rekao je Steven Gundry, kardiotorakalni kirurg. Ljudi pod stresom reagiraju na isti način, posežu za nečim slatkim kako bi osjetili olakšanje, iako kratko.
 
Problem s ovim je što prečesto jedenje šećera može stvoriti naviku, koja se zatim ukorjenjuje kao ponašanje. Ugljikohidrati dolaze u mnogim oblicima, a ako se osjećate pod stresom, najbolji način da se uravnotežite može biti unos složenih ugljikohidrata. To je zato što se dulje probavljaju i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. Ako morate uzeti nešto slatko, držite se tamne čokolade sa 70 do 85 posto kakaa, kako biste spriječili skok šećera u krvi.
 
Vaša crijeva ne dobivaju ono što trebaju
 
Gundry kaže da je jedna teorija o tome što ljude čini gladnima Teorija gladi usmjerena na crijevnu floru
 
– Ovo je teorija koja kaže da je naša glad kontrolirana količinom naših crijevnih bakterija koje su hranjene hranom koja im je potrebna. Ako crijevne bakterije dobivaju pravu vrstu goriva, šalju poruke mozgu da su sretne i da ne moramo ići u potragu za dodatnom hranom. Međutim, kada crijevne bakterije ne dobivaju pravu prehranu, mozak šalje SOS signal, govoreći da mu je potrebna energija brzo. Brzo rješenje je često šećer – objasnio je.
 
No, jedna stvar koja je mnogo bolja za zdravlje vaših crijeva, kaže Gundry, jesu prebiotička vlakna, odnosno neprobavljiva vlakna koja hrane korisne crijevne bakterije, zaustavljajući želju za hranom. Hrana bogata prebioticima uključuje orašaste plodove, banane, zob i jabuke. 
 
Konzumirate previše umjetnih sladila
 
– Umjetni zaslađivači zabrljali su s našim sustavom kada je u pitanju otkrivanje šećera. To je zato što nemamo receptore za šećer na našem jeziku: imamo receptore za slatko. Prije su receptori za slatko osjetili okus nečeg slatkog, što je bio šećer, i upozorili mozak i gušteraču da je šećer na putu. Gušterača bi tada proizvodila inzulin u pripremi – rekao je Gundry. 
 
Umjetni zaslađivači ne slijede isti prirodni proces. Prvo, inzulin mora izvući šećer iz krvotoka, što može povećati rizik od hipoglikemije. 
 
– Mozak nikada ne dobije svoj šećer i govori tijelu da uzme još malo za njega. To može dovesti do toga da netko jede ili pije više umjetnih zaslađivača, stvarajući žudnju i naviku, kao što je ovisnost o dijetnoj Coli – zaključio je.
 
Najzdravija hrana za zadovoljavanje želje za šećerom
 
Sljedeći put kada budete poželjeli šećer, posegnite za ovom hranom koja donosi složene ugljikohidrate i prebiotike koje vaše tijelo zapravo treba:
  • voće
  • orasi
  • cjelovite žitarice
  • zdrave masti poput pola avokada
  • tamna čokolada
  • amarant
  • chia sjemenke
  • tamno lisnato povrće poput kelja i špinata
  • masna riba poput lososa

vecernji.hr
_____________________

Nakon obroka žudite za slatkim? Poslušajte savjete nutricionista

Konzumiranje slatkiša nakon obroka navika je mnogih, u većini slučajeva stečena u djetinjstvu. Umjesto fiziološke žudnje za šećerom, želja se javlja samo zato što ste navikli da obrok završite nečim slatkim. Riječ je o želji koja se kosi s onim što organizmu zapravo treba.

Za ovu pojavu krivci mogu biti neuravnoteženi obroci, koji dovode do neujednačene razine šećera u krvi. Obrok koji se sastoji od rafinirane hrane koja se brzo probavlja, kao što su bijeli kruh, bijela riža i rafinirane žitarice, povećat će razinu šećera u krvi nakon obroka i uzrokovati potrebu za uzimanjem slatkiša.

Žudnja za šećerom, do koje dolazi nakon obroka, može biti povezana sa serotoninom, koji je povezan s podizanje raspoloženja. Konzumiranje slatkiša uzrokuje porast razine serotonina u mozgu, zbog čega se možete osećati smirenije i sretnije.

U nekim slučajevima, stroga dijeta koja podrazumijeva isključivanje slatkiša može biti odgovorna za ovu žudnju. Izbjegavanje slatkiša u kojima uživate može izazvati, ali i pojačati žudnju.

Strategije koje nutricionisti koriste mogu pomoći u kontroliranju potrebe za slatkišima.

Ono na čemu bi trebalo raditi je razbijanje navike. U takvim situacijama pričekajte 30 minuta da biste vidjeli hoće li vaša žudnja nestati – prošetajte ili se posvetite kratkom vježbanju. Vježbanje povećava lučenje serotonina, a samim time doprinosi boljem raspoloženju.

Pranje zubi nakon jela također može umanjiti žudnju za slatkišima. Prirodno zadovoljite svoju potrebu za slatkišima tako što ćete u priloge glavnom jelu, kao što je riža, dodati malo suhog voća ili dodati svježeg voća u salatu.

Završite obrok zdravim slatkim desertom

Isprobajte pečenu jabuku sa sušenim trešnjama i javorovim sirupom ili kratko dinstanim voćem.

Jedite uravnotežene obroke

Da biste održali stabilnu razinu šećera u krvi nakon obroka, ugljikohidratima dodajte hranu s niskim glikemijskim indeksom koja se sporo probavlja. Hrana s niskim glikemijskim indeksom uključuje smeđu rižu,mladi krumpir, mahunarke i većinu vrsta voća.

Da biste suzbili apetit na duži period nakon obroka, unosite proteine tokom doručka, ručka i večere, poput ribe i mahunarki.

Zasladite doručkom

Istraživanja sugeriraju da konzumiranje slatkog za doručak, kockice čokolade ili kolačića, sprečava žudnju za slatkišima kasnije tijekom dana. Utvrđeno je da je nivo serotonina na najvišoj razini ujutro, nakon buđenja. To znači da konzumiranje slatkog uz doručak, kada je nivo serotonina već visok, neće rezultirati istim rastom serotonina. Ukoliko se ne dovodi u vezu s dobrim raspoloženjem, žudnja za slatkišima će kasnije tijekom dana biti smanjena.

Ne zabranjujte poslastice

Uključite desert u prehranu jednom tjedno kako biste spriječili osjećaj uskraćenosti. Ako je vaša žudnja za slatkišima uporna, prepustite se ponekad kako biste spriječili da nagon da postane intenzivniji.

S druge strane, nutricionisti smatraju da kozumiranje dodatnog šećera nakon obroka snižava imunitet i povećava rizik od oboljenja, upravo zbog naglog skoka glukoze u krvi. Bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bubrežnih i srčanih bolesti – mogu biti posljedica ove navike. (ba.n1info.com)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta