Smrt i sudnji dan

Šta je dunjaluk?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neki dan je preselio jedan insan, mom srcu drag, moj brat u islamu, naš omiljeni džematlija. Bio je simbol našeg džemata, uvijek je imao najtoplije riječi za svakoga, a patio je mnogo, sve je kupio u duši. Danas mu je bila dženaza, upravo gledam kako se muškarci vraćaju sa dženaze. Sad, dok ovo pišem, naš dragi insan sigurno ima ispitivanje u kaburu, subhanallah. Jesmo li svjesni šta je to, kakvo je to ispitivanje? Ispod zemlje, sam, nikog da ti pomogne, prepušten si sam sebi i ovisiš o svojim djelima, o svom namazu i o svojim ibadetima. Ne pomaže ti ono što si na dunjaluku čitav život gradio, kuće, vile, auta, njive… jedino, što nam može olakšati jesu dove naše djece. Ti što ovo čitaš, jesi li svjestan da ćeš jednog dana biti spušten u crnu zemlju i da će te ispratiti tvoje kolege, rodbina i prijatelji, i da ćeš čuti njihove korake kako odlaze svojim kućama. A ti što ovo čitaš i ja što pišem, svi mi, ostat ćemo sami i polagati račun, od tog ispita u kaburu zavisi sav naš vječni život.

Šta je dunjaluk? Traje 50, 60, pa kod nekih i 90 godina i on prođe, ali valja zaraditi dobru vječnost. Život bez prestanka, nema smrti ni povratka na dunjaluk. Što uradimo za ovih par godina, to će nas čekati i odredit će naše konačno i vječno boravište. Sad mog druga ispituju meleci u kaburu, Allah mu se smilovao. Sad meleci ispituju sve one kojima je danas klanjana dženaza. A onima kojim je klanjana prije dan, dva, prije par mjeseci ili godina, oni već pate ili uživaju u kaburu. Pa ti što ovo čitaš i ja i svi mi, uzmimo pouku, jer dani su uistinu prevrtljivi. Niko ne zna šta ga sutra čeka, možda će nam već sutra klanjati dženazu. Pa spremimo se za to ispitivanje, obnovimo naš odnos sa Gospodarom i klanjamo na vrijeme, jer bez namaza nema spasa. Ako smo bez namaza, čemu da se nadamo? Allah neka nam svima olakša.

Sad dok ti sjediš u toploj kući, dok gledaš televiziju i dok jedeš topao ručak, sjeti se da je milione ljudi pod zemljom koji bi sve dali da su na tvom mjestu, pa stoga cijeni svaku sekundu koju ti je Allah dao i potroši je na koristan način jer valja nam za sve položiti račun. Ne dozvoli da te dunjaluk uzme sebi, pa da poletiš previše za poslom, jer ionako Uzvišeni određuje tvoju nafaku. Majka leti oko djeteta, žena oko kuće i ručka, studenti oko ispita, svi se o nečemu zabavili i dunjaluk nas je uzeo previše. Zastanimo na trenutak i sjetimo se našeg ispitivanja u kaburu, i zapitajmo se šta smo spremili za taj trenutak? Možemo i dalje uspješno obavljati sve poslove, ali se bar jednom dnevno sjetimo tog ispitivanja, i životi će nam svakako biti bolji i ljepši, pazit ćemo šta radimo i šta pričamo. Neka nam je dragi Allah s.w.t. svima smiluje jer smo uistinu potrebni Njegove milosti.

Minela M.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta