Prilozi posjetitelja

A ti Meri sve sevape poberi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ponekad, iako žudimo za hidžabom, svi nagovori sestara i obrazloženja u nama izazovu kontraefekat i udaljimo se od ostvarenja svoga sna. Međutim, ima Neko Ko zna koliko si iskren i koliko zaista želiš da se pokriješ pa ti pošalje nekog insana u tvoj život koji, i ne obraćajući se tebi lično, potakne tvoje srce da se ohrabri i donese tu životnu odluku.

Takvo nešto desilo se i u našem džematu kad nam je u goste došao naš uvaženi doktor Šefik Kurdić. U svom predavanju ispričao nam je kako je jedanput bio na jednom gostovanju u Americi. Dok je sjedio, što bi naš narod rekao u pročelju, sa još nekoliko ahbaba i tamošnjim efendijom, čekali su da se popune mjesta u prostoriji i posmatrali Bošnjake koji, eto, žive i rade u Americi, a opet vole vjeru, vole svoju Bosnu i bosanski jezik. Ulazili su jedni za drugima raskošno obučeni, nacifrani, pa žene našminkane, utegnute sa nekim, takoreći, holivudskim frizurama, kad najednom primijeti da uđe i jedna pokrivena sestra.

“U tom trenutku rekoh: ‘Elhamdulillah, evo, Boga mi i vjernice, makar jedne’, kad mi ahbabi počeše govoriti da ona nije naša. Ja ih začudeno gledam i pitam kako, bolan, nije naša, a oni obrazložiše: ‘Ona nije naša. Ona je Amerikanka, samo je prešla na islam.’ Upitah kako se zove i rekoše: ‘Meri. Tako se zove.’ Ostadoh začuđen i rekoh naglas: ‘E pa sad ti, Meri, sve sevape poberi. Allah da te učvrsti i sačuva kad si ti shvatila vjeru bolje nego moji Bošnjaci.’”

Tako se završi i naše predavanje. Raziđosmo se sa napunjenim “baterijama” što od korisnog predavanja našeg uvaženog gosta što od druženja sa našim džematlijama. Nakon predavanja bila je među nama i sestra koja je jako zamišljena i pogođena ovim predavanjem otišla kući. Sutradan nam javljaju da i mi imamo jednu Meri. Pokrila se naša sestra jer ju je dotakla i osvijestila priča o sestri Meri.

A Allah kaže: “Pa ako vi odbijete pokornost, Allah će dovesti druge narode koji će srcem prihvatiti našu vjeru, Allah sve može, On je svemu kadar.” I tako i mi imamo našu Meri, elhamdulillah, Allah je učvrstio na Pravome putu!

F. H.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta