Tekstovi

Ako je Allah uz tebe, pa gdje su tvoji problemi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dragi moji, spremni smo se jedni drugima žaliti satima, ali između nas i Allaha je praznina. Otuđenost i praznina je između nas i Allaha. Umjesto jednog sahata žalbe ljudima, da si prostrao svoju sedžadu i klanjao 10 minuta, a zatim rekao: “O Ti koji si blizu, Gospodaru, Allahu daj mi izlaz iz svake brige, izlaz iz svake tjeskobe, spasi me od svakog iskušenja.”

Abdullah ibn Abbas, r.a., je otputovao, nema telekomunikacija, nema mobitela niti može provjeriti kako mu je porodica, a ima kćerkicu koja kod njega vrijedi dunjaluk i sve što je na njemu. Vratio se sa putovanja idući svojoj kući, samo što je ušao čovjek ga iznenadi: “O Ibn Abbas, Allah ti nagradu uvećao zbog tvoje kćerkice, ona je preselila.” Pogledaj kakav šok i pogledaj kakvo iznenađenje. Ko je to kušao zna o čemu je riječ. Sišao je sa jahalice i uzeo je za povodac, a zatim svezao za palmu. Uzeo je vodu i abdestio, a zatim rekao “Allahu Ekber”. Kada je završio sa namazom, ljudi mu pohrliše: “O Ibn Abbas, došla ti je vijest o smrti kćerke, nisi pitao niti si otišao kući da pitaš o vijesti kako je umrla!? Odmah si u namaz stupio!”

Poslušaj odgovor! Rekao je: “Rekao je Uzvišeni Allah: ‘Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima, koji su uvjereni da će pred Gospodara svoga stati i da će se Njemu vratiti.‘ (El-Bekare, 45-46).” Da, osim poslušnima koji su okusili slast namaza. Allahu, molimo Te da nam podariš slast u namazu! Pa im je rekao da je Allah rekao: “Pomozite sebi strpljenjem i molitvom,” a ja sam osaburao a zatim klanjao, pa sam se razrahatio. Šta misliš šta je na sedždi rekao? Allah najbolje zna.

Meni i tebi vijesti dolaze, koliko puta kada nas iznenada zadese loše vijesti i nedaće, koja naša srca potresu, smo ustali i klanjali dva rekjata i Allahu se požalili. I da smo Allaha zamolili da učvrsti naša srca!? Vallahi ko ovo uradi, spasit će se. “O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.” (El-Bekare, 153) Ako je Allah uz tebe, pa gdje su tvoji problemi!?

Dr. Abdulmuhsin el-Ahmed

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta