Tekstovi

Ako je Muhammed posljednji božiji poslanik, zašto će se Isus (Isa, a.s.) vratiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Esselamu alejkum. Želim postaviti pitanje u ime nemuslimana i muslimana. Rečeno je da je Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, posljednji poslanik i da su drugi poslanici, kao i on, došli da nam pokažu pravi put. Kur’an je objavljen za vrijeme poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem. Zašto je nužno i gdje je u Kur’anu spomenuto da će se Isus vratiti, što je od velikih predznaka Sudnjeg dana? I zašto se Isus vraća, ako je Muhammed posljednji poslanik?
 
ODGOVOR: Prvo, da, tačno je da je Muhammed, sallallahu alejhi we sellem poslednji poslanik. To je tačno i ne postoji nova religija, nova knjiga koja će biti objavljena poslije Kur’ana. Ovo je poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao.
 
Što se tiče povratka Isusa… Nije spomenuto direktno u Kur’anu, međutim, nagoviješteno je u Kur’anu. A muslimani ne smatraju da je Kur’an jedini izvor informacija naše religije. Ovo je jako bitno da shvatimo. Nije samo Kur’an, već kao što je poslanik, sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Dat mi je Kur’an i nešto slično njemu.” Dakle, znanje je također dato poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi we sellem, pored onog što se nalazi u Kur’anu. To znanje je sadržano u predajama poslanika koje su strogo autentične, vjerodostojne. Većina informacije koje imamo o povratku Isusa su bazirane na osnovu informacija iz strogo vjerodostojnih hadisa.
 
Prvo, želim da spomenem da Isa, alejhi sellam, ne dolazi kao poslanik, Isus se ne vraća kao poslanik, već kao sljedbenik poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem. Zato, kada se spusti s rukama na krilima meleka (andjela) u Damasku i otputuje u al-Quds (Jerusalim) klanjat će za vođom muslimana. Dolazi kao sljedbenik šerijata koji je dat poslaniku, sallallahu alejhi we sellemu. Čak i kada slomi krst, ubije svinju i ukine džiziju (porez). Džizija je naravno dio šerijata, ali poslanik je rekao da će je ukinuti. Činjenica da će Isa doći i ukinuti je, je dio naše vjere. Pa neće doći kao poslanik već kao sljedbenik poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem.
 
Zašto se Isus mora vratiti? Razlog je jako bitan s tačke gledišta jevrejske i kršćanske teologije. Posebno iz ugla judaizma. Ukratko, nijedan jevrej ne može prihvatiti Isusa kao Mesiju, spasitelja. Jedan od glavnih razloga je ako kršćani tvrde da je Isus ubijen i razapet to je jevrejima dovoljan razlog da Isus ne može biti Mesija. Jer jevreji znaju iz svojih knjiga šta one proriču, šta Bog njima propovijeda. To je da će Mesija, spasitelj, doći i uspostaviti Božije kraljevstvo na zemlji. To znači da će on uspostaviti Božiji zakon i obožavanje jednog Boga na planeti Zemlji i to je ono što bi Mesija trebao uraditi. Dakle Bog šalje Isusa, ali mnogi ljudi su nevjerni, nisu ispunili ono što trebaju i zato je Allah uzdigao Isusa. Nije dozvolio da ga ubiju.
 
Poenta je da Isus nije ubijen niti razapet jer jeste Mesija, spasitelj, i te stvari za koje je Bog rekao da će se desiti, da će Mesija vladati Zemljom i Božijim kraljevstvom, će se desiti. Jer će se Isus vratiti, i kao što mi muslimani znamo, vladat će Zemljom 40 godina kao pravedni vladar i neće postojati druga religija osim obožavanja jednog Boga, a to je islam. Zato se Isus mora vratiti – da ispuni ta proročanstva koja su data jevrejima, a Bog nikad ne krši obećanje. Zato će se to desiti.

Abdurraheem Green
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta