Aktuelnosti

Aktivnosti “Oaze” iz Tuzle

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prohladne 26. novembarske večeri u okrilju prelijepe džamije „Kralj Abdullah“ u Tuzli, natkriljeni krilima meleka, družili smo se skoro dva sahata sa insanom koji nikog koga sretne neće ostaviti ravnodušnim. Rijetke su prilike kada nam „na noge“ dolaze takve veličine od ljudi, koji na skroman način, kroz praktične primjere, plijene ogromnu pažnju prisutnih…

Naime, Udruženje za promicanje pozitivnih vrijednosti „OAZA“ iz Tuzle u okviru svojih redovnih programskih aktivnosti, a sada već kroz mali jubilej, petu godinu zaredom, u suglasnosti sa Medžlisom islamske zajednice u Tuzli, uspješno realizira projekat mjesečnih predavanja u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli. Zadnja srijeda u mjesecu, u terminu poslije jacije namaza je rezervisana za ova predavanja. Ovaj puta nam je čast bila ugostiti šejha, Prof. Dr. Safeta Kuduzovića, koji se prisutnima obratio na temu „Put uspjeha“.

Profesor je zapravo kroz jedan pragmatičan primjer ‘uleme pokazao koliko su naši ispravni prethodnici ulagali truda, imetka i slobodnog vremena, beskompromisno se boreći na putu istine da dođu do ispravnog znanja koje će dalje prenositi ljudima, često ne štedeći na ovom putu ni svoje vlastite živote. Ljudskom umu je danas nepojmljivo da insan za znanjem može da traga 30-ak godina hodeći pješke po „bijelom dunjaluku“ kako bi dao svoj doprinos u očuvanju i dostavljanju istine. Šejh Kuduzović je napravio paralelu, na jedan šaljiv način, sa današnjom realnošću kada nam je po znanje teško doći u isti ili susjedni grad, da ne idemo dalje.

Fascinantni su primjeri sticanja znanja velikana ummeta, gdje nam je profesor Safet u jednom privatnom razgovoru pomenuo primjer šeha Muhammeda Nasiruddina el-Albanija koji je svojom rukom prepisao djelo Ihyau’ ‘Ulumiddin štampano u pet tomova, zarad sticanja znanja, zbog čega je bilo narušeno i njegovo zdravlje. Danas se čovjek naježi od pomisli na ove činjenice, pa nije ni čudo što ih je Allah subhanehu we te’ala počastio i učinio svjetiljkama na dunjaluku. Ostaje nam samo da iz ovih i sličnih primjera uzimamo pouku za naše živote.

Uz dovu Allahu dželle ša’nuhu da našeg šejha Safeta obilato nagradi i poživi u hajru i bereketu, još bih se zahvalio braći i sestrama koji su uveličali ovu manifestaciju dolaskom u broju od preko 1000 prisutnih. Allah im povećao znanje i osvijetlio put istine. Ovim putm vas pozivam na naše naredno predavanje u džamiji „Kralj Abdullah“ krajem mjeseca decembra.

Ova predavanja, kao i naše ostale aktivnosti možete pratiti na našoj oficijelnoj web stranici www.oazatuzla.org

Es-selamu ‘alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

A.M.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta