Prilozi posjetitelja

Allah je uslišao moju dovu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odrastao sam u muslimanskoj porodici gdje se više držalo do “tradicionalnog” islama nego do pravih propisa. Svejedno, u kući se uvijek na vjersku stranu gledalo s poštovanjem. Bio sam kao i većina mojih vršnjaka, ogrezao u grijehu. Izlasci popraćeni opijatima, dopuštanje grijesima da ulaze kroz sva vrata mojih čula i djelovanja. Iako sam uvijek vjerovao u jedinog Boga, u Sudnji dan i u univerzalnu pravdu, to je očito bilo onako teoretski, bez diranja u srce. Čak sam vodio rasprave sa ateistima braneći postojanje Boga, dok se ni sam nisam pridržavao propisa islama.

Promjena se desila dok sam bio na studiju u Sarajevu. Tada sam iščitavao neku literaturu i sadržaje vezane za transcendentalnu meditaciju. Zaintrigiralo me je to kako ona utječe na smirenost, stvara “podlogu” za čišće razmišljanje i ljudi koji to praktikuju znatno su uspješniji od ostalih. S obzirom na to da je najčešće prakticiraju ujutro i predvečer i da tokom meditacije izgovaraju određene riječi sa snažnom vibracijskom suštinom (tzv. mantre), sinulo mi je koliko je to slično namazu. Obavlja se pet puta dnevno, spominju se ajeti i Božija imena, kolika je onda u tome snaga? Onda su počela moja pitanja samom sebi: Što baš pet namaza dnevno? Koja je svrha toga? Namaz nije potreban Bogu nego ljudima.. Što se abdest uzima?

Inače, moja djevojka, sadašnja supruga, često mi je znala slati klipove s moralnim porukama šejha Pezića, ja sam ih slušao, slagao se sa svim tim, ali to nije doticalo moje kameno srce. Ona je bila u vjeri i obavljala je namaze, ali ne redovno. Ipak, držala se osnova.

Jednog dana majka mi je poslala poruku da je večeras jedna odabrana noć i da tom prilikom pred spavanje proučim šta znam jer je to noć želja. Našao sam online Kur’an i čitao ne bih li pronašao ono što tražim. Naišao sam na ajete o Džehennemu, njegovim strašnim atributima i govorio sebi koliko je to onda važno ako se tolikim kaznama prijeti, nemoguće je da Milostivi Bog kažnjava iz Svog hira… Tako, sav zbunjen u razmišljanju, legao sam u krevet i po prvi put se obratio Bogu. Nakon što sam poslušao majku, proučio sam šta sam tad znao i svojim riječima tražio otprilike: “Uputi me, Bože, na ono što je najbolje za mene, da pronađem to…”
__________

Nakon te noći sve mi se počelo slagati na svoje mjesto. Počeo sam primjećivati Božije znakove u svemu. I svi raniji dokazi o istini počeli su mi dolaziti u misli. Tako sam listajući Facebook, “slučajno” otvorio profil momka kojeg ni nemam u prijateljima i prvi status na njegovom zidu bio je “Uzmi sebi izazov, klanjaj mjesec dana… I vidjet ćeš promjene u životu”. Ostao sam nepomičan gledajući u taj status.

Nakom toga djevojka mi kroz priču govori da odem na džumu jer prošlo je dugo vremena kako nisam išao. Otišao sam, a hutba na džumi je bila o promjeni čovjeka nabolje, kako je ovo mjesec promjene, pokajanja i preokreta. Tačnije hutba je bila kao pisana za mene, svaka riječ me je u srce pogađala. Da me je kojim slučajem efendija pogledao među svim onim ljudima, zasigurno bih pobjegao iz džamije. Uhvatio me strah, pokajanje i ljubav prema Allahovoj uputi. Sve mi je to bilo nestvarno. Do sad sam takve situacije vidio samo u filmovima. Allah mi daje odgovor na moja pitanja i uslišao je moju dovu.

To je bio period pred ramazan i počeo sam se s djevojkom savjetovati kako da obavljam namaz, ona je bila presretna i puna novih informacija za mene. Prvi namaz koji sam obavio bila je ikindija. Nakon te ikindije mislio sam da su mi krila narasla, osjećao sam se kao da lebdim gradom. Osjećaj se ne može opisati riječima.
________________

Sve više sam izučavao o islamu i propisima, počeo pratiti naše daije, što sam sve upijao kao spužva i sve mi se slagalo jedno s drugim. S djevojkom sam vodio duge razgovore na tu temu, pričali smo o islamskom braku i principima. Uvidio sam savršenstvo naše vjere koja daje odgovor na sva pitanja i dokaze na svim poljima (nauke, kulture, ishrane, higijene, psihologije, prirode, kosmosa itd.) Sve ličnosti za uzor su postale toliko jadne i pogrešne kad sam upoznao ličnost našeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Živote i ciljeve svih ranijih poslanika, neka je mir na njih, a svi su poslani od Jednog Jedinog, Živog i Vječnog.

Stupio sam u kontakt sa starim prijateljem iz istog grada odakle i ja dolazim, vidjeli smo se poslije iftara gdje mi je ispričao kako je počeo da obavlja namaz i da posti, kako želi da prestane sa dosadašnjim nevjerničkim životom. Još jedan šok za mene, dokaz Allahovog upravljanja i spajanje ove dvije slične duše. Ja sam mu ispričao svoje stanje i evo, hvala Allahu, i danas smo nerazdvojni kao braća.

Spoznao sam suštinu življenja, tj. testa koji svi imamo i kojeg sam mogao biti lako lišen da sam ostao u tom sljepilu u kojem sam ranije bio. Mogu samo žaliti onog starog sebe i sve ljude koji lutaju u ovim dunjalučkim zamkama. Shvatio sam i preporučio svakome ko je izgubljen samo da se iskreno obrati Gospodaru svega stvorenog i On će na najljepši način uputiti do odgovora. Nekog putem nauke, čuda, doživljaja, nekog i preko nesreće, ali naše je da se iskreno obratimo. Allah zna za svaki list koji opadne a da ne zna za tvoje stanje. On je zaista tu, sve vidi i sve čuje..

Molim Uzvišenog Allaha da uputi sve one koji su na granici preobražaja i koji istinski traže uputu. Amin!

Brat B. S.
______________________

Pošaljite nam i vi vašu priču/prilog na adresu: Prilozi_posjetitelja@mail.com ili putem naše FB stranice
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta