Hadisi

Allahova milost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

– “Jedne prilike vidjese ashabi kako jedna zena uplaseno trci i nesto trazi, pa kad nadje jedno malo dijete, zgrabi ga sva sretna i stavi sebi u krilo i poce ga dojiti. Allahov Poslanik saws rece:-Vidite li ovu zenu, da li bi ona bacila svoje dijete u vatru? Ashabi rekose: -Ne bi , tako nam Allaha! Tada Allahov Poslanik saws rece: – Allah je milostiviji svojim robovima od ove majke prema svome djetetu.” ( hadis biljezi imam Buharija)

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed saws :

– “Zaista, Allah ima sto milosti (rahmeta), od kojih je samo jednu poslao medju ljude, zivotinje,insekte i dzinne, pa se oni s tom jednom miloscu medjusobno paze i medjusobno su milostivi, tako da je njome i zivotinja milostiva prema svome mladuncetu! A ostavio je devedeset i devet milosti kojima ce se smilovati Svojim robovima na Sudnjem danu.” (Muslim)

* * *

– Muhammed ibnu Munkedir kaže da mu je Džabir ibn Abdullah pricao: – Pricao nam je Allahov Poslanik saws slijedece.: ‘Došao mi je Melek Džebrail i rekao:
” Allah ima jednog svog roba koji Ga je obožavao i klanjao Mu se pet stotina godina na vrhu nekog brda koje je usamljeno izranjalo iz sredine morske pucine. lako se nigdje nije vidjelo nikakvo drugo kopno, covjek je lijepo živio jer mu je Allah dao u podnožju tog brda izvor pitke vode i stablo nara, pa je covjek svako vece silazio i uzimao po jedan svježi nar i pio te vode, uzimao s njom abdest i tako živio.Vracao bi se svome namazu a od Allaha je tražio da ga usmrti, kada mu edžel (smrt) dode u momentu kada bude na sedždi, i da ne dozvoli ni zemlji ni nicem drugom da mu uništi njegovo tijelo nego da i proživljen bude u tom položaju u kojem je najbliži svome Gospodaru.Allah mu stvarno ispuni molbu i usmrti ga dok je bio na sedždi.

Melek Džebrail dalje prica: – Mi Meleki uvijek tu dolazimo i odatle odlazimo, a taj covjek je stalno u tom svom položaju. Medutim, saznao sam da ce taj covjek biti proživljen na Sudnjem danu te da ce doci pred Allaha, a onda ce Uzvišeni Allah reci :
– Uvedite ovoga moga roba u Džennet radi moje milosti !
Covjek ce na to reci: – Zar nije radi mojih djela ?
Onda ce Allah reci Melekima: Obracunajte mome robu vrijednost blagodati koje sam mu dao i vrijednost njegovih djela !

Kada meleki to uradiše vidješe da je sama blagodat ociju i vida prevagnula sav covjekov ibadet od pet stotina godina, tako da ostale Allahove blagodati i ni’mete nisu ni racunali.
Onda Allah rece:- Bacite moga roba u džehennem !
Tada ce covjek zavikati: – O Gospodaru, tako ti tvoje milosti, smiluj mi se i uvedi me u Džennet. Allah ce narediti da vrate tog covjeka pa ce biti ponovo doveden pred svoga Gospodara, da bi se medu njima vodio ovakav razgovor: Allah ce reci: – Moj robe, ko te je stvorio, a prije toga nisi ništa bio ?
Covjek ce odgovoriti: – Ti, o Gospodaru .
Allah ce opet upitati: – Je li to bilo zhog tvojih djela ili zbog moje milosti ?
Covjek: To je bila Tvoja milost, o Gospodaru .
Allah: Ko te je ojacao i omogucio da mi budeš u ibadetu petsto godina ?
Covjek: Ti, Gospodaru .

Allah: Ko te je spustio na vrh ovoga brda nasred mora, pa ti dao da izvire slatka voda iz slane vode, pa ti svaku noc dao jedan svjež nar koji ti je svakodnevno radao, a trebalo bi da rada samo jedanput godišnje. Molio si me da ti uzmem dušu dok si na sedždi, što sam i ucinio… Ko je to sve uradio?
Covjek: Ti, o Gospodaru .
Allah ce na kraju reci: I sve je to iz moje milosti, i radi moje milosti cu te uvesti u Džennet !”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta