Hadisi

Allahova plemenitost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prenosi se da je jadan covjek dosao kod Allahovog Poslanika Ibrahima a.s. i zatrazio od njega da mu da sta od hrane. Ibrahim a.s. rece da ce ga nahraniti pod uvjetom da on povjeruje u Alllaha dzs. Covjek to odbi i ode srdit od Ibrahima a.s. . Uzviseni Allah posla meleka Ibrahimu sa porukom :” O Ibrahime, ja toga covjeka hranim 40 godina a da Ga nisam prisiljavao da Mi se pokori, pa zar ga ti ne mozes nahraniti jedan put ” . Ibrahim a.s. ode i potrazi tog covjeka, te ga pozva kuci da mu da hrane. Covjeku bi cudno zasto je se Ibrahim a.s. promjenio, te kad mu Poslanik objasni razlog, covjek primi Islam.

* * *

Prenosi se da je Allahov Poslanik Musa a.s. , jedne prilike sa svojim narodom, kojeg je bilo 70 hiljada, u pustinji molio Uzvisenog Allaha za kisu, jer su bile velike suse. Medjutim, nebo tada posta jos cisce a Sunce ugrija jos jace. Musa a.s. se zacudi i upita svoga Gospodara za razlog tome. Allah swt mu objavi: ” Medju vama je rob koji mi je nepokoran vec 40 godina .” Musa a.s. se obrati tom covjeku koji se nalazio u skupini naroda: “ O ti nepokorni robe, koji grijesis prema Allahu dz.s. 40 godina, istupi iz nasih redova jer zbog tebe nam je uskracena kisa .”

Tada grjesni rob pogleda desno i lijevo i nevidje da iko istupi istupi, nakon cega shvati da je on ta trazena osoba, pa rece u sebi: “ Ako istupim pred ovim ljudima, bicu osramocen, a ako ostanem medju njima, zbog mene ce im biti uskracena kisa .” Pa uvuce glavu u svoju odjecu, kajuci se za svoja djela, rekavsi: ” Boze moj, grjesio sam prema tebi 40 godina, sada Ti dolazim pokoran, pa primi moje pokajanje.” Poslije toga se proli obilna kisa.

Boze moj, zbog cega nam spusti kisu, a niko od nas ne istupi ?” rece Musa a.s. . A Allah swt mu objavi:” O Musa, dao sam vam kisu zbog onoga zbog kojeg Sam vam je zabranio. Musa a.s rece: “ Boze moj, pokazi mi tog pokornog roba .” . “O Musa, Ja ga nisam osramotio kada Mi je bio nepokoran, pa zar da ga osramotim sada kada Mi je pokoran ” -rece Allah dz.s. .”

Muslimanska omladina Norrköping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta