Hadisi

Vrijednost namaza u džematu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed saws:

“Kada se jedan od vas abdesti po propisu, a potem ode u djamiju samo zbog namaza, Allah dz.s. se obraduje takvom kao sto se porodica obraduje nekome svome koji je bio dugo odsutan. (Hadis biljezi Ibn Madze)

“Kada covjek izadje u dzamiju, da obavi namaz radi Allaha, swt, svaki put mu Allah, dz.s., pripremi mjesto u Dzennetu, ljepse od onog sto je imao prije toga. I tako svaki put kada dodje u dzamiju radi namaza.” (Buharija)

“Zaista se Allah dz.s. divi namazu u dzematu” (Ahmed)

“Namaz dvojice u dzematu bolji je kod Allaha od namaza cetverice koji klanjaju ponaosob. Namaz cetvorice u dzematu bolji je kod Allaha swt od namaza osmorice, koji klanjaju ponaosob. Namaz osmorice u dzematu bolji je kod Allaha od stotinu pojedinacnih namaza.” (Taberani)

“Ko se abdesti kod kuce, zatim ode u dzamiju da obavi propisani namaz, imace nagradu hadzije u ihramu.” (Ebu Davud)

Abdullah ibn Amr kaze:” Klanjali smo jednog dana sa Poslanikom saws aksam namaz. Nakon namaza neki su otisli a neki su ostali u dzamiji. Nakon toga dodje allahov Poslanik saws zurno sa dubokim uzdisajima i rece: ” Radujte se, vas Gospodar je otvorio jedna od nebeskih vrata, ponosi se svama pred svojim melecima i kaze: Pogledajte moje robove, obavili su jedan propisani namazi cekaju drugi.” (Ahmed)

“Oni koji odlaze u dzamije po nocnoj tami, bice obasjani potpunim svjetlom na Sudnjem danu.” (Tirmizi)

“Ko ode u dzamiju da obavi namaz u dzematu, kada ucini korak, brise mu se jedno lose dijelo, a kada ucini drugi korak, pise mu se dobro djelo, tako KAD ODLAZI I KADA SE VRACA.” (Ibn Hibban)

“Meleki se natjecu oko zapisivanja boravka ljudi u dzamiji izmedju namaza, odlaska na namaze i upotpunjavanje abdesta u teskim okolnostima. Ko bude cinio spomenuta djela ZIVJECE U DOBRU I UMRIJECE U DOBRU.” (Hakim)

Iz knjige “Odlike i propisi namaza u dzematu” – mr. Safet Kuduzovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta