Hadisi

To je Allah, subhanehu we te’ala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

– Upitao je Musa a.s. Uzvisenog Allaha o Njegovom svojstvu da Ga ne uzima ni drjemez ni san, pa je Allah swt objavio Musi a.s.: “O Musa uzmi dvije case i napuni ih vodom, te ih drzi u svojim rukama i tako sa njima obavljaj molitvu cijelu noc.” Musa a.s. je tako klanjao, pa kad bi pola noci, Musa a.s. klecnu od umora i case mu skoro da ispadose, medjutim ne prosu vodu.

Kad bi pred sabah, Musa a.s. ne mogavsi vise izdrzati od umora zaspa pa mu case ispadose i prosu vodu. Allah swt se obrati Musi a.s.: “O Musa, ti nisi mogao da sacuvas dvije case vode i to samo jednu noc, pa sta bi bilo sa ovim svijetom, kojeg Ja odrzavam, da samo na trenutak zaspem.”

* * *

– “Kada covjek podigne svoje ruke u dovi, Allah swt se stidi da covjeku ne primi tu dovu“(hadis biljezi Ibn Hibban)

* * *

Jedne prilike vidjese ashabi kako jedna zena uplaseno trci i nesto trazi, pa kad nadje jedno malo dijete, zgrabi ga sva sretna i stavi sebi u krilo i poce ga dojiti. Allahov Poslanik saws rece:-Vidite li ovu zenu, da li bi ona bacila svoje dijete u vatru? Ashabi rekose: -Ne bi , tako nam Allaha! Tada Allahov Poslanik saws rece: – Allah je milostiviji svojim robovima od ove majke prema svome djetetu.” ( hadis biljezi imam Buharija)

* * *

– “Niko nije strpljiviji od Allaha na uvrede koje mu se nanose. Ljudi Mu pridruzuju druga bozanstva, pridaju Mu dijete, a On ih i pored toga podrzava u zdravlju i zbrinjava ih zivotnim potrebama” (Buharija)

* * *

– Prenosi imam Ahmed a.s. da je Aisa r.a. rekla : ” Hvala Allahu, ciji sluh obuhvata sve glasove. Dosla je jedna zena Poslaniku saws da se pozali na svoga muza i s njim je tiho razgovarala, ja sam bila blizu zene, ali sam je jedva cula, te veci dio njezinog govora nisam ni cula. A Allah dz.s. je tada objavio:” Allah je cuo rijeci one , koja se s tobom o muzu svome raspravljala…” (Rasaprava, 1 ajet)

* * *

Zaista, Allah ima sto milosti (rahmeta), od kojih je samo jednu poslao medju ljude, zivotinje,insekte i dzinne, pa se oni s tom jednom miloscu medjusobno paze i medjusobno su milostivi, tako da je njome i zivotinja milostiva prema svome mladuncetu! A ostavio je devedeset i devet milosti kojima ce se smilovati Svojim robovima na Sudnjem danu.” (Muslim)

Muslimanska Omladina Norrköping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta