Odgovori
clear glass with water drops

Ašikovanje i činjenje griješnih stvari

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje u vezi jedne moje drugarice, koja me je zamolila me da vas pitam. Da li je veliki grijeh da se jedna djevojka s jednim momkom zabavlja (da se maze, ljube, a možda i da idu dalje) i pita ima li za to pokajanja?

ODGOVOR: We alejkumu selam! Mi smo već pisali o tome kako islam gleda na ašikovanje, što ćemo prenijeti dolje, ali ovdje želimo dodati da tvoja prijateljica momentalno treba prestati sa činjenjem ovih velikih grijeha i da se treba iskreno pokajati Allahu ,swt. Za bojati se je da joj Melek smrti ne dodje u ovom vremenu dok na ledjima nosi veliki grijeh, pa da zbog toga bude kažnjavanja i osramoćena na Sudnjem danu, kada će Allah, swt, izvoditi nevjernike i grješnike i pred svima ljudima iznositi i pokazivati njihove grijehe. U hadisima se prenosi da će ljudima spadati komadi mesa i kože s lica, u tim trenucima, zbog osjećaja sramote pred Allahom, melecima i svim ljudima koji su živjeli na dunjaluku, pa će poželiti da požure da budu bačeni u Džehennemsku vatru, samo da se prekine sa iznošenjem njihovih sramota, a sama vatra im je još gora od toga.

Nema grijeha koji Allah, swt , neće oprosti svome robu, ako se insan iskreno pokaje prije smrti, čak šta više, Allah dz.s. voli da oprašta grijehe, ali uslov tome je i da se prekine sa činjenjem grijeha i da se nikad više ne vraća na to.

-U islamu, veza izmedju mladića i djevojaka u smislu ašikovanja/zabavljanja nema šerijatskog opravdanja niti podrške i kao takva se odbacuje. Bračna veza DA ali ašikovanje NE dolazi u obzir. To je ono što mi ugrađujemo u našu djecu od ranog djetinjstva. Ne trebamo čekati da oni dospiju u dob kada se počnu interesovati za suprotan spol pa da im onda kažemo da se ne smiju upuštati veze tipa ašikovanja/zabavljanja. Čak i ako im tada zabranimo, kako ćemo biti sigurni da će nas poslušati ako su se u nekoga već “zaljubili”? Zbog toga je jako važno da našu djecu podučimo da jedino u braku mladić i djevojka mogu imati vezu u braku, dok predbračne veze nisu dozvoljene.

Uzvišeni Allah kaže: “ Bludnik ne treba da se oženi osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba da bude poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima .” (An-Nur, 3) “ Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene .” (An-Nur,26)

Upitajmo nasu djecu da li bi oni voljeli da im bračni drug bude nevin ili pak da je već imao predbračno seksualno iskustvo? Možemo im navesti primjere vanbračne, napuštene djece, razorenih obitelji, abortusa, seksualnih zaraznih bolesti i sl. Lista nije kratka zasigurno. Trebamo ih upoznati i sa šerijatskom kaznom za seksualnu vezu izvan braka. Uzvišeni Allah kaže: “ Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara bića, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu skupina vjernika prisustvuje!” (An-Nur, 2)

Čak i na Ahiretu kazna je stroga: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je vidio osobe, muškarce i žene, koje su počinile preljubu u Džehennemskim pećnicama . (Buhari)

Osoba koja kontroliše svoju požudu, biće među ljudima kojima će Allah dodijeliti svoju milost: Ebu Hurejra prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da će među sedam osoba koje će Allah staviti pod Svoj hlad na Dan kada drugog hlada ne bude i čovjek koji je iskušavan od strane lijepe žene ali ju je odbio zbog straha od Allaha. (Buhari i Muslim)

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta