Knjige

Besplatna elektronska knjiga: Allahov Poslanik i pečat svih vjerovjesnika: vjera i država [PDF]

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Samo iščitavanje biografije Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, ili pisanje o njoj razlog je da ga zavolimo u svim njegovim situacijama i postupcima. Tada osjetiš kako se ljubav u tvome srcu povećava, imanski duh ojačava i uvjerenje učvršćuje. Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, biografija je sasvim pristupačna običnom čovjeku, jednostavna za razmatranje i primjenu.

U ovom sažetku držao sam se metoda kao i u osnovnoj knjizi. On se zasnivao na uzimanju podataka iz izvora sunneta i usko vezane predaje za Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, životopis, kojima sam davao prednost, a posebno kada je riječ o šerijatskim propisima, na što sam u detaljnijem smislu u marginama skrenuo pažnju. Nastojao sam zajedno spomenuti određeni događaj, njegovo poimanje te iz tih lekcija prenijeti koristi u živote običnih i uglednih ljudi. Također, istakao sam civilizacijske i humanističke aspekte, kao

i načine organiziranja i upravljanja iz ovog životopisa. Dotakao sam se i islamskog sistema (vladavine i uprave) u vremenu Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovog osnivanja islamske države, kao i progresivnih i civilizacijskih vrijednosti koje je širio među čovječanstvom te na uspješan i poseban način njima upravljao. Te vrijednosti su, naposlijetku, cijelom čovječanstvu postale svjetiljka i uzoriti primjer za njegovo potpuno vođenje. Ako nije bilo određeno da mi se ukaže počast susreta s njim, sallallahu alejhi ve sellem, onda se barem nadam da me, kroz knjige i pero, kao i ogromnu ljubav i emocije, neće mimoići počast druženja s njegovom biografijom i životom, koje prenosim njegovim prijateljima koji u njega vjeruju i imaju ogromnu želju da se s njime upoznaju.

prof. dr. Abdulaziz b. Ibrahim el-Umeri

DOWNLOAD PDF – SIRA POSLANIKA
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta