Hadisi

Bitnost vođenja brige o načinu obavljanja namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, prenosi se da je, dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sjedio u džamiji, ušao neki čovjek. Nakon što je klanjao dva rekata, čovjek je došao do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i nazvao selam. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče:

Alejkumu selam. Vrati se i klanjaj, jer ti nisi klanjao.

Čovjek ponovo klanja namaz, dođe do Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, nazva selam, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opet mu reče:

Alejkumu selam. Vrati se i klanjaj, jer ti nisi klanjao.

Čovjek nakon drugog ili trećeg pokušaja reče: “Poduči me Allahov Poslaniče”, pa je rekao:

Kada hoćeš klanjati, upotpuni abdest, okreni se prema kibli, donesi početni tekbir, zatim prouči od Kur’ana ono što ti je najlakše, zatim otiđi na ruku‘u i ostani dok se potpuno ne smiriš, potom se vrati sa ruku‘a dok se potpuno ne ispraviš, zatim otiđi na sedždu i ostani na sedždi dok se potpuno ne smiriš, zatim se vrati sa sedžde i ostani u sjedećem položaju dok se potpuno ne smiriš, zatim ponovo učini sedždu i ostani dok se potpuno ne smiriš i tako radi dok ne završiš s namazom.

Hadis je muttefekun alejh’.

Hadis su zabilježili Buhari (6251) i Muslim (397).

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta