Hadisi
opened book page

Allah ima robove na Zemlji, koje je stvorio kako bi podmirivali potrebe ljudi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Internetom i po Facebooku je počeo da kruži hadis koji nije vjerodostojan a koji glasi:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Allah ima robove na Zemlji, koje je stvorio kako bi podmirivali potrebe ljudi. Allah se zakleo Sebi kako ih neće kažnjavati u vatri. A kada nastupi Sudnji dan, On će za njih postaviti minbere od svjetlosti. Dok ljudi budu zauzeti polaganjem računa, oni će razgovarati sa Uzvišenim Allahom”.

إِنَّ للهِ عِبادًا اخْتَصَّهُمْ لِقَضَاءِ حَوَائِجِ الناسِ ، آِلى على نفسِهِ أنْ لا يُعَذِّبَهُمْ بِالنارِ ، فإِذَا كان يومُ القيامةِ ، خَلَوْا مع اللهِ يُحَدِّثُهُمْ ويُحَدِّثُونَهُ والناسُ في الحِسابِ

Ovaj hadis je slab (nije vjerodostojan) po ocjeni šejha Albanija (Silsiletu daifa 3196) i lažan hadis po ocjeni Ibn Hadžera El-Askalanija (Lisanul Mizan, 7/558).

PROBLEM JE OVAJ “HADIS” PRIPISATI DA JE REKAO MUHAMMED ALEJHISELAM IAKO ON MOŽE IMATI ISPRAVNO ZNAČENJE.

UPOZORENJE NA CITIRANJE LAŽNIH HADISA!!!

Jadno je i krajnje drsko što se u govoru i pisanoj riječi laže na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem Kada se pojave neke karikature koje ismijavaju Vjerovjesnika, sallallahu alejhi we sellem, svi se zgražavamo i iskazujemo svoje veliko nezadovoljstvo! Međutim, mi bi trebali iskazati svoje nezadovoljstvo čak i više prema muslimanima koji lažu na Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem

Na internetu to je uočljivo svakoga dana….ali ono što nas posebno zabrinjava je što i islamski obrazovani ljudi, a nerijetko i doktori islamskih nauka, posežu za upotrebom lažnih/apokrifnih hadisa.

Ako ne znaju za takve predaje, onda se radi o klasičnom neznanju i to je sramota, a ako se radi o najmjernom citiranju ovih lažnih hadisa, onda je to nerespektiranje Poslanikovih, sallallahu alejhi we sellem, riječi i to je grehota!

Dakle, provjeravajte šta govorite i citirate. Usuprotnom, morat ćete okusiti strijelu naših kritika, jer mi smo zaduženi da štitimo i ljubomorno branimo vjerodostojan sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem i to ne samo od onih koji crtaju karikature i njega ismijavaju, nego i one koji, preko lažnih hadisa, lažu na Poslanika, sallallahu alejhi we sellem Nećemo imati pardona ni prema kome!

JER, POSLANIK, sallallahu alejhi we sellem, I NAŠA ORIGINALNA VJERA SU IZNAD NAŠIH HATURA!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta