Hadisi

Čega se Allahov Poslanik najviše bojao za naš ummet?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U hadisima se spominje pet stvari:

1. Rijaluk – pretvaranje u ibadetu

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najviše se bojim za vas skrivenog širka. To je rijaluk. Na Danu kada će ljudi biti nagrađivani za svoja dobra djela Allah će takvima reći: ‘Idite onima zbog kojih ste se pretvarali na dunjaluku i kod njih tražite nagradu.” (Bilježi ga Ahmed)

2. Ono što je radio Lutov narod – homoseksualizam

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najviše se bojim za svoj ummet onoga što je radio Lutov narod.'” (Bilježi ga Tirmizi)

3. Slatkorječivi munafici

Najviše se bojim za svoj ummet od učenog licemjera koji zna lijepo pričati.” U drugom rivajetu: “Izgovara mudrost, a djela su mu grijesi.” A u trećem rivajetu stoju: “Učen na jeziku, a neznalica u srcu i pameti.” (Bilježi ga Ahmed, Abd Ibn Humejd i Mervezi u Tazimu Salat)

4. Vođe koji ljude vode u zabludu

Za moj ummet se nečega bojim više od Dedžala.” Rekao je to tri puta, pa sam mu rekao: “Allahov Poslaniče, čega se to bojiš za nas više od Dedžala?” A on reče: “Vođa koji vode ljude u zabludu.” (Bijleži ga Ahmed)

5. Žudnja za dunjalukom

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Najviše čega se bojim za vas je da vam Allah dadne dunjalučke ukrase u izobilju.” (Bilježi ga Muslim)

Prva i posljednja stvar razaraju čovjekov iman i vode ga ka preostale tri koje onda uništavaju i u propast vode cijelo društvo. Zato se čuvajmo onoga čega se za nas bojao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojačajmo svoj iman, budimo svjesni onoga što upropaštava iman i društvo i upozorimo jedni druge na to.

Hfz. Rusmir Čoković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta