❤️❤️❤️ [IZDVAJAMO] RAMAZANSKA AKCIJA (HUMANITARNI FOND, DAVETSKI FOND N-UM STRANICE) ❤️❤️ ❤️
Hadisi

Vrijednost namaza u džematu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Subhanallah, pročitajte koliko je namaz u džematu drag našem Stvoritelju, i pogledajte kakve insan sve nagrade ima kada obavlja namaz u džamiji:

Rekao je Allahov Poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi we sellem: “Kada se jedan od vas abdesti po propisu, a potom ode u džamiju samo zbog namaza, Allah se obraduje takvom kao sto se porodica obraduje nekome svome koji je bio dugo odsutan.” (Hadis bilježi Ibn Madže)
* * *

“Namaz dvojice u džematu bolji je kod Allaha od namaza četverice koji klanjaju ponaosob. Namaz četvorice u džematu bolji je kod Allaha, dželešanuhu, od namaza osmorice, koji klanjaju ponaosob. Namaz osmorice u džematu bolji je kod Allaha od stotinu pojedinačnih namaza.” (Taberani)
* * *

“Kada čovjek izađe u džamiju, da obavi namaz radi Allaha, svaki put mu Allah, dž.š., pripremi mjesto u Džennetu, ljepše od onog što je imao prije toga. I tako svaki put kada dođe u džamiju radi namaza.” (Buhari)
* * *

“Zaista se Allah divi namazu u džematu.” (Ahmed)
* * *

Abdullah ibn Amr kaže: “Klanjali smo jednog dana sa Poslanikom, sallallahu alejhi we sellem, akšam namaz. Nakon namaza neki su otišli a neki su ostali u džamiji. Nakon toga dođe Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, žurno sa dubokim uzdisajima i reče: “Radujte se, vaš Gospodar je otvorio jedna od nebeskih vrata, ponosi se s vama pred svojim melekima i kaže: Pogledajte moje robove, obavili su jedan propisani namaz i čekaju drugi.” (Ahmed)
* * *

“Ko ode u džamiju da obavi namaz u džematu, kada učini korak, briše mu se jedno loše djelo, a kada učini drugi korak, piše mu se dobro djelo, tako kada odlazi I kada se vraća.” (Ibn Hibban)
* * *
“Meleki se natječu oko zapisivanja boravka ljudi u džamiji između namaza, odlaska na namaze i upotpunjavanje abdesta u teškim okolnostima. Ko bude činio spomenuta djela živjet će u dobru I umrjet će u dobru.” (Hakim)

Iz knjige “Odlike i propisi namaza u džematu” – dr. Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: