Pokajnici

Bivši kršćanin: Kako me džuma namaz doveo do islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon što sam završio srednju školu, gotovo prije 20 godina, počeo sam raditi razne poslove kako bih sebi mogao platiti studije. Jedan od poslova bio je i rad na benzinskoj pumpi gdje sam obično radio noćne smjene. Mustafa je također radio na ovoj pumpi. Međutim on je radio obično radio drugu smjenu tako da sam ja uvijek preuzimao smjenu nakon njega. Jedan dan me upitao da se zamijenimo za smjenu sljedećeg dana. Sljedeći dan bio je petak. Složio sam se i u petak navečer on je preuzeo smjenu nakon mene, a isto se dešavalo i narednih sedmica. Nisam mnogo obraćao pažnju na to jer mi se činilo da on ima jako važnu obavezu svakog petka.

Međutim kada sam ga sljedeće sedmice pitao da li ćemo se zamijeniti za smjene on je odbio. Nisam se mnogo osvrtao na to i samo sam nastavio sa svojim standardnim rasporedom. U toku sedmice Mustafa me pozvao i objasnio da je nadređeni saznao da smo se mijenjali za smjene i da, ukoliko želi zadržati posao, Mustafa mora raditi drugu smjenu petkom, što je on i prihvatio. Narednih nekoliko dana moj kolega je djelovao jako nesretno i poprilično povučeno, što je bilo jako neobično za njega. Nakon nekoliko dana, tačnije u četvrtak navečer Mustafa me obavijestio da će napustiti posao jer mora raditi petkom i zbog toga ne može obavljati molitvu – džuma namaz. Bio sam šokiran – on će napustiti posao jer ne može sudjelovati u zajedničkoj molitvi?

“Zašto se jednostavno ne moliš drugog dana?” – upitao sam ga.

“To je nemoguće.” – odgovorio mi je. Ništa mi nije bilo jasno, što je sigurno i on sam primijetio u mom izrazu lica pa je odlučio da mi objasni o čemu se radi. Rekao mi je o važnosti obavljanja molitve petkom, te da je jedna od najvažnijih stvari ukoliko želiš biti musliman.

“Musliman? Nisam znao da si ti musliman.” Mustafa se samo nasmijao. Pozdravili smo se i nakon toga se nismo vidjeli jako dugo.

Činjenica da je Mustafa napustio svoj posao, jer nije mogao obavljati molitvu, preokupirala je moje misli. Moja porodica je bila poprilično religiozna. Mislim, nismo išli svake nedjelje u crkvu, ali moja mama je često izgovarala kratke molitve. Moja porodica je katolička. Slavili smo Božić, ali nikada nisam vidio svoje roditelje kako čitaju Bibliju, tako da religija nije igrala veliku ulogu u našem životu. Za Mustafu njegova religija se činila jako važna što me i navelo na razmišljanje – kako nešto može biti toliko bitno da zbog toga napustiš čak i posao pomoću kojeg plaćaš sve obaveze koje imaš?

Želio sam naučiti više o islamu, ali prije 20 godina to nije bilo lagano, barem ne u gradu u kojem ja živim. Jednog dana otišao sam do grada i tu ugledao muškarca koji jako liči na mog bivšeg kolegu Mustafu. Prišao sam mu, pozdravio ga i shvatio da to nije on.

“Izvini brate! Mislio sam da si moj stari prijatelj Mustafa.”- rekao sam. Muškarac se nasmijao i rekao da poznaje momka koji se zove Mustafa.

“Poznaješ Mustafu, muslimana?” – uzbuđeno sam rekao. Momak se počeo smijati i reče: “Da, Mustafu – muslimana.”

Onda me pitao kako poznajem Mustafu i da li sam i ja musliman. Rekao sam da nisam i ispričao mu cjelokupnu situaciju sa čuvenom molitvom petkom, zbog koje je Mustafa napustio posao. Bio sam jako sretan jer sam konačno dobio priliku naučiti nešto više o Mustafinoj religiji. Kroz nekoliko mjeseci, Omer mi je ispričao sve što sam želio znati o islamu i postao je moj najbolji prijatelj i učitelj.

Jednog petka Omer me pozvao da mu se pridružim na džumi – molitvi koja se obavlja petkom. Međutim rekao sam mu da ja nisam musliman, a on mi kroz osmijeh odgovori: “Još uvijek nisi.”Pridružio sam mu se. Pažljivo sam slušao i pokušavao imitirati pokrete koje sam vidio. Nakon što je namaz obavljen pogledao sam u Omera. Osjećal sam se jako nervozno, kao da sam osjećao leptiriće u stomaku, napokon sam izgovorio: “Spreman sam.” Omer me doveo do centralnog dijela džamije gdje je stajao glavni imam. Sjeo sam ispred i ponavljao riječi koje je izgovarao. Moj šehadet. Moj novi početak.

Mnogo petaka je prošlo nakon tog posebno petka i kada god sam radio uvijek sam ugovarao slobodan dan petkom. Ne uzimam nikakav kompromis petkom, to sam naučio od Mustafe.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta