Ishrana i zdravlje

Blagodati datula u ishrani trudnica i djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Istraživanje objavljeno u Časopisu za ginekologiju i akušerstvo (Journal of Obstetrics and Gynaecology) pokazalo je da će žene koje su tokom trudnoće jele datule (hurme) vrlo vjerovatno imati mnogo lakši porođaj od onih koje ih nisu konzumirale. Neće im trebati lijekovi, a većina ih bude bolje otvorena pred porođaj i porađa se u prosjeku sedam sati kraće. Preporučuje se, u normalnoj trudnoći, šest datula dnevno…

Datule stimuliraju maternicu trudnice reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija, što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Datule su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da su laksativi – sredstvo za čišćenje – kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod.

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Očigledno kur’ansko čudo jeste ajet u kojem Allah, subhanehu ve te‘ala, kaže: “…pa je (Merjemu) porođajne muke dovedoše do stabla jedne palme i ona reče: ‘O, da sam bogdo umrla prije ovoga, i da sam u zaborav sasvim pala!’ A melek niže nje zovnu je: ‘Ne žalosti se! Gospodar tvoj je učinio da niže tebe potočić poteče, a zatresi i stablo palme, po tebi posut će svježe datule (hurme)! Pa jedi, i pij i vesela oka budi! A budeš li ikakva čovjeka vidjela, ti reci: ‘Ja sam se Svemilosnom doista zavjetovala na šutnju, i danas ni s jednim čovjekom progovoriti neću!’” (Merjem, 23–26)

Poznato je da je rađanje bolan proces, ono zahtijeva ulaganje ogromne energije, dobru ishranu te sredstva koja ublažavaju krvarenje … Sve se ovo može postići konzumiranjem datula. Slavljen neka je Allah!

Hrana i lijek za djecu

Datule sadrže prirodni šećer koji se lahko apsorbira i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od datula je koristan, naročito ako se pomiješa s mlijekom – to je veoma hranjiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od datula i meda koristi se za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom sličaju uzima se triput dnevno. Ova kaša također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Preporučuje se kupovina kvalitetnih vrsta datula koje se dobro operu prije upotrebe, naročito ako se koriste kao hrana ili lijek za djecu. Ovdje ćemo spomenuti Poslanikov, sallalahu alejhi ve sellem, običaj da usta novorođenčeta protrlja dobro usitnjenom datulom i nahrani ga njome. Nauka je dokazala da davanje novorođenom djetetu malo šećera otopljenog u vodi ima dobar učinak i da pospješuje djetetovu otpornost na bolesti.

A kako znamo da je šećer iz datula vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, onda je on prikladan za novorođenčad, s tim da datule treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Ovo je dokaz da je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio ispred današnjih doktora kada je u pitanju ovaj način ishrane. I to ne treba da nas čudi, jer on je Božiji poslanik.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta